LEXIKON

Bulgur

A bulgur tulajdonképpen tört búza, Magyarországon a török éttermekben „török rizsnek” is nevezik. Leginkább a közel-keleti és a török konyha által kedvelt köret. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik . Mivel a bulgurt előzetesen párolják, ezért a magyarok által ismert búzadarától eltérően jóformán alig kell főzni, akár elég csak vízzel leforrázni. Az íze enyhén a dióra emlékeztet.

A bulgur kétféle méretben kapható: van nagyobb, rizsszem nagyságú fél-egész búzaszemekből álló, és egészen apróra tört, a búzadarához hasonlító. Előbbit köretként fogyasztják, utóbbi saláták, főtt ételek alapanyaga.

Wikipedia

foto: By Eylem Başak Ekinci from ankara/nicosia, turkey/kktc - Photo source, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3057448

 

http://azsiabolt.hu/receptek/133

 

Nálunk kaphatsz a pilaf elkészítéséhez szükséges különleges fűszerkeveréket is: 

http://azsiabolt.hu/termekek/fszrkev/pilaf-rizsfuszer-486/486

-->