LEXIKON
- Cajun és kreol food - észak amerikai konyha
- Camargue vörös rizs
- Cápauszony
- Cassava
- Cassia - Kasszia
- Cayenne-bors
- Chasseur, azaz vadászmártás
- Chia - Azték bors
- Chia mag - Azték zsálya
- Chilipaprika (Capsicum frutescens)
- Chipotle
- Chorella
- Choya saké - szaké
- Chutney
- Citromfű
- Citromhéj
- Citromnád
- Citromsav
- Citromsav
- Citromverbéna
- Csalán
- Csicseriborsó
- Csillagánizs
- Csiperke
- Cubebe bors -
- Cumberland mártás
- Curry
- Curry levél
Citromnád
Ta-khrai vagy tak-rai - Cymbopogon citratus [DC.]
Ta-Krai, ázsiai citromfű, lemongrass
A nagyon sok thai ételt ízesíéséhez használt növény szárát és leveleit használják. Üde és citromos, leheletnyi rózsaillattal.
A nemzetséghez tartozó mintegy 55 faj túlnyomórészt Dél-Ázsiában, Délkelet-Ázsiában és Ausztráliában honos. A kelet-indiai citromfű (Cymbopogon flexuosus [Nees ex Steudel] J.F. Watson) vadon nő Sri Lanka, India, Burma és Thaiföld területén, a nyugat-indiai citromfű esetében azonban (C. citratus [DC] Stapf) feltételezhető a betelepítés. Ebben az esetben nem volna értelme a "keleti" és "nyugati" megkülönböztetésnek. Mindkét fajtát nagy mennyiségben termesztik.
Az ételek finomítása szempontjából jelentősebb fajta a C. citratus, a nyugat-indiai citromfű. Indiában illatszerek készítéséhez és gyógynövényként termesztik, ezzel szemben fűszernövényként nem használják. Konyhai felhasználása Sri Lankára és Délkelet-Ázsiára korlátozódik.
A friss citromfű hasznosítása Délkelet-Ázsiára és Sri Lankára jellemző, fűszerként Thaiföldön, Vietnamban, Kambodzsában és Indonézia egyes részein kedvelt. Kiválóan illik szárnyasokhoz, halakhoz és a tenger gyümölcseihez. Zsengébb része alkotója a thaiföldi curry-pasztának.
Az öregebb, fásabb részeit kissé megropogtatva, egészben főzik bele a levesbe, majd kidobják.
A citromfű kellemes aromája az ízkompozíciókban soha nem dominál. Szükség szerint a citromfű helyettesíthető citromillatú mézfűvel (bár nem ugyanazt az aromát kapjuk; ugyanakkor nem javasoljuk helyettesítését a sokkal intenzívebb aromájú citromhéjjal).
A szárított citromfüvet felhasználása előtt rövid időre vízbe kell áztatni ahhoz, hogy teljes aromájával örvendeztethessen meg bennünket.