LEXIKON

Feketecsalán olaja

A feketecsalán magjából hidegen sajtolt olaj 95%-a élelmiszer kiegészítőként, kapszulázva kerül a fogyasztókhoz.

Az ázsiai konyhában a perilla olajjal főznek is. Ezen túlmenően vannak dietetikus gyógyszerek is, amelyeket anyagcsere zavarokra ajánlanak. Ezek viszonylag magas dózisban tartalmazzák az olajat.

A szakirodalomban nagyon sokat foglalkoznak a belsőleges hatással, és sok előnyös tulajdonságát taglalják: hatásos a szívinfarktus ismétlődés, mellrák és végbélrák, reumás eredetű izületi gyulladás, végbélgyulladás, érelmeszesedés, valamint többféle autoimmun megbetegedés esetében, csökkenti a szívaritmiát, és a trombózis veszélyt, támogatja a sejtmegújulást.

A vörösborban található fenolokkal, C-vitaminnal, vassal, stb. kombinálva különösen effektívnek tartják.

Több helyen leírják kedvező hatását az Alzheimer-kóros betegekre vonatkozóan is. 60%-ban tartalmaz omega 3 telítetlen zsírsavat, emiatt fogyasztása a hal-olaj helyett is ajánlott.

-->