LEXIKON
- Fafüle gomba
- Fafülgomba (Auricularia polytricha)
- Fahéj
- Fecskefészek
- Fehér mártás
- Fehér mustármag
- Fehér ragadós rizs (Oryza sativa spp.)
- Fehérmártás
- Fekete bab (erjesztett)
- Fekete kömény - Nigella
- Fekete mustármag
- Feketeáfonya
- feketebors
- Feketebors olaj
- Feketecsalán olaja
- Feketegyökér
- Felhőfülgomba (Auricularia cornea)
- Fésűkagyló (Amusium pleurone cies)
- Fokhagyma
- Francia gasztronómia
- Fűszerkömény olaj
Feketecsalán olaja
A feketecsalán magjából hidegen sajtolt olaj 95%-a élelmiszer kiegészítőként, kapszulázva kerül a fogyasztókhoz.
Az ázsiai konyhában a perilla olajjal főznek is. Ezen túlmenően vannak dietetikus gyógyszerek is, amelyeket anyagcsere zavarokra ajánlanak. Ezek viszonylag magas dózisban tartalmazzák az olajat.
A szakirodalomban nagyon sokat foglalkoznak a belsőleges hatással, és sok előnyös tulajdonságát taglalják: hatásos a szívinfarktus ismétlődés, mellrák és végbélrák, reumás eredetű izületi gyulladás, végbélgyulladás, érelmeszesedés, valamint többféle autoimmun megbetegedés esetében, csökkenti a szívaritmiát, és a trombózis veszélyt, támogatja a sejtmegújulást.
A vörösborban található fenolokkal, C-vitaminnal, vassal, stb. kombinálva különösen effektívnek tartják.
Több helyen leírják kedvező hatását az Alzheimer-kóros betegekre vonatkozóan is. 60%-ban tartalmaz omega 3 telítetlen zsírsavat, emiatt fogyasztása a hal-olaj helyett is ajánlott.