LEXIKON
Juharszirup
A mai juharszirup ősét az indiánok "édes víznek" nevezték.
Manapság Kanada, az USA-ban New York és Vermont állam ismertek juharszirup készítményeikről.
A fa nedvéből bepárlással előállított termékek különbözőek, a juharcukor a legtöményebb, kétszer olyan édes, mint a cukor, közbülső termékek a juharméz (sűrűbb, mint a szirup), és a juharvaj vagy juharkrém (sűrű és kenhető).
A juharszirup kevésbé tömény és osztályozása szín és aroma szerint történik.
A különböző termékek különböző szinűek és természetesen különböző ízűek.
A juharszirup közkedvelt Amerika szerte, elsősorban palacsinta önteteként, de természetesen más öntetekhez, mártásokhoz és süteményekhez is használható.
A másik nagy felhasználási lehetőség, természetes édesítőszerként történő alkalmazása. Íze a nálunk alkalmazott édesítőszerekhez nem hasonlítható: édes, egy kicsit kesernyés és egy nagyon kicsit savanyú, emlékeztet a szőlőlé ízére.