LEXIKON

Jujuba

A jujuba a hagyományosan egészség-centrikus kínai étkezési kultúra szerint a hölgyek gyümölcse, minden korosztályban. A természetes vérveszteséggel járó folyamatok után segít a női szervezetet egyensúlyban tartani.

Szülés előtt és után is hasznos fogyasztása, hogy a szervezet energiatartalékait fenntartsa. Jelentős mennyiségben tartalmaz természetes ásványi anyagokat, főként vasat, valamint vitaminokat, aminosavakat. Hatóanyagainak köszönhetően koncentrált energiaforrás. Fogyasztható önmagában vagy használható sütemények ízesítésére.

Hazájában, keleten szinte minden részét felhasználják. Kérge és levele a sok csersav miatt gyógyszernek és cserzőszernek alkalmas alapanyag. A Himalája északkeleti lejtőin selyemhernyót nevelnek rajta. A jujuba termése belsőleg fájdalomcsillapítóként ajánlott rekedtség és a garat gyulladásos megbetegedései, például torokgyulladás esetén. Köhögés és hörghurut kezelésében köptetőszerként használják. Nyálkahártya-összehúzó tulajdonsága miatt hatásos gyógyszer hasmenés kezelésére önmagában vagy a hasonló hatású szentjánoskenyérfa és az orvosi ziliz segítségével.

Gyógyhatása
A jujuba mikrobaellenes, gyulladásgátló és féregűző hatását már bizonyították, de ismeretes nyugtatóként és hatásos cukorbetegség esetén, valamint serkentő tulajdonsága megmutatkozik az immunrendszer működésének szabályozásában. A gyümölcsnek ezenfelül összehúzó hatása is van.

A jujuba termését régóta fogyasztják, és mindeddig semmilyen mérgező hatása nem ismert.

wikipedia

-->