LEXIKON

Konnyaku - Leopárdkontyvirág

A leopárdkontyvirág (Amorphophallus konjac; A. rivieri; japán nyelven: 蒟蒻/菎蒻; こんにゃく; konnyaku; kínai nyelven: 蒟蒻; pinjin átírás: jǔ ruò), (más néven konjak, konjaku, devil's tongue, voodoo lily, snake palm, vagy elephant yam).

Kínában, Japánban és Koreában magas keményítőtartalmú gumója miatt termesztik. A gumót lisztkészítésre, lekvárkészítésre, és az állati eredetű zselatin helyettesítésére alkalmazzák.

A japán konyhában széles körben használják az alga helyettesítésére. Nem annyira jellegtelen íze, inkább különleges állaga miatt.

A leopárdkontyvirág szárított gumója körülbelül 40% glükomannánt (erősen viszkózus poliszacharid) tartalmaz. A gumóból lisztet készítve, majd hozzá vizet adva konjak-gumi kapható, melynek tisztított, finomított formája a konjak-glükomannán. A konjak-gumit és a konjak-glükomannánt élelmiszerekben E425 néven, emulgeálószerként alkalmazzák. Kalóriatartalmuk igen alacsony, és nagyon magas rosttartalmú, ezért diétás élelmiszerekben is felhasználható.

wikipedia

foto: "Amorphophallus konjac CBM" by W. Fitch (d. 1892) - Curtis's Botanical Magazine v.101 [ser.3:v.31] (1875). Licensed under Közkincs via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Amorphophallus_konjac_CBM.png#/media/File:Amorphophallus_konjac_CBM.png

http://azsiabolt.hu/termekek/jap%C3%A1n/konnyaku-rud-6208/6208

-->