LEXIKON

Quinoa

A quinoa valójában nem gabona, hanem egy libatopfélékhez tartozó növény magja, melyet már a régi Peruban is ismertek. Teli van fehérjékkel, tartalmazza az összes aminosavat, és különösen gazdag lizinben, mely elősegíti az egész test szöveteinek egészséges növekedését. A quinoa emellett kiváló vas-, magnézium-, E-vitamin-, kálium- és rostforrás.

A quinoa kicsit a kuszkuszra hasonlít, és legalább olyan sokoldalúan használható, mint a rizs, de az íze mindkettőénél gazdagabb, diószerű. A magokon természetes eredetű keserű bevonat található, mely a madarak elriasztására szolgál, ezt elkészítés előtt le kell áztatni róla. Bár valószínű, hogy a csomagolt quinoa már előáztatott, nem árt mindig ellenőrizni az apró betűs feliratokat, mielőtt főzni kezdi.

Hogyan főzze?
1. Áztasson be egy bögre quinoát kétszer annyi vízben 5-10 percre, hogy az esetleges keserű íz teljesen kioldódjon belőle. 2. Csepegtesse le és mossa át. 3. Tegye egy edénybe, öntsön rá másfél bögre vizet, adjon hozzá fél teáskanál sót. 4. Forralja fel, majd fedje le egy szorosan záródó fedővel. 5. Kis lángon főzze 15 percig. 6. Vegye le a tűzről, és lefedve hagyja állni 5 percig. 7. Keverje fel villával és tálalja.

Hogyan fogyassza?
A quinoa önmagában, egy kevés vajjal vagy olajjal, sóval, borssal vagy más fűszerekkel köretként tálalható. Remek reggelit készíthet belőle aszalt gyümölcsök, fahéj, tej, juharszirup vagy méz hozzáadásával.

Chili con carne, wokban sült ételek, curry vagy bármely más étel mellé adva a rizs egészséges alternatívája, sőt akár nagyszerű piláf, rizses hús is készülhet vele. Főételként használja húsmentes fasírtokhoz, egytálételekhez, salátákhoz. A quinoa még sütésre is alkalmas: finom és tápláló kenyerek, muffinok alapanyaga lehet. Desszertekben is helyettesítheti a rizst.

Forrás:rd.hu
 

-->