LEXIKON
Wasabi
A waszabi, más néven japán vízitorma vagy japán zöld torma (japánul hiraganával わさび, katakanával ワサビ vagy kanjival 山葵, angolul wasabi) a káposztafélék családjába tartozó kétszikű növény.
Gyökerét fűszerként használják. Íze rendkívül csípős; ez védi meg attól, hogy megegyék az állatok. Eredetileg hegyi folyók partján nőtt Japánban. Számos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz.
A waszabi az a zöld, gyurmaszerű „mustár”, amit általában japán éttermekben szolgálnak fel a szasimihez és a shusihoz.
Nagyon finom és ízletes növény, amely eredetileg a japán hegyvidékeken nőtt.
Az ősidők óta használják gyógyító tulajdonságai, ezek közül különösen az antibakteriális hatásai miatt. Emellett a japán konyha fő fűszereként tartják számon, ma is hatalmas mennyiségben termesztik a Nagano, Ivate, Simane prefektúrában, illetve az Izu-félsziget Sizouka prefektúrájában.
Nemcsak Japánban termesztik, hanem Ausztráliában, Új-Zélandon, illetve az USA és Kanada Csendes-óceáni partjainál is.
forrás: wikipedia
fotók:huffingtonpost.com, brambleberry.com