Pho bo vietnámi marhahúsleveskocka -bao long

Broth cubes for pho bo soup -bao long

Ár:
596 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 75 g
Bruttó egységár: 7 947 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Pho bo  vagy marha Pho leveskocka (4 db) Vietnám egyik elég „fiatalnak” számító nemzeti ételéhez, a világszerte híres és közkedvelt, - igencsak addiktív - Pho leveshez.

Fő összetevői - a hagyma és fokhagyma mellett - a megszokott Pho fűszerek: csillagánizs, fahéj, szegfűszeg és gyömbér1 leveskocka egy 2 személyre főzött leveshez elég.

 

A Pho-ről általában

A Pho leves - leegyszerűsítve - egy illatos, aromás húsleves, egy marha (Pho bo) vagy csirke (Pho ga) alaplé, halszósszal, zöldfűszerekkel, és levesbetétként rizstésztával, marhahússal vagy csirkehússal. Mint minden ételnek, számtalan változata létezik; a két legismertebb verziója a hanoi-i vagy északi Pho bac (tiszta, sósabb alaplé, egyszerűbb-kevesebb levesbetéttel és zöldfűszerekkel, minimális ízesítővel) és a saigoni vagy déli Pho nam (kevésbé tiszta, zsírosabb és sűrűbb, némileg édeskésebb alaplé, többféle zöldfűszerrel, levesbetéttel, hoisin szósszal és Sriracha-val).

A hagyományosan készített Pho „egyéniségének” lényege a hosszan főzött alaplé és annak fűszerezése. Az enyhén égett-szenes kérgűre pörkölt  gyömbér és -hagyma, a pirított fahéj, csillagánizs, fekete kardamom, koriandermag, édeskömény és szegfűszeg adja a kifinomult, lágy, ugyanakkor árnyalt, komplex, mély, alig érezhetően füstös ízvilágát, a végén adagolt friss zöldfűszerek pedig átemelik az egészet egy könnyű és friss íztartományba. Az umami-gazdag halszósz szintén kulcsfontosságú, nincs Pho halszósz nélkül: ízesít, sóz, ízfokozóként funkcionál.

A leves eredete vitatott, van, aki úgy tartja, hogy francia és vietnámi fúziós étel, mások szerint kínai bevándorlók hozták magukkal, ők honosították meg Vietnámban.

 

Felhasználás

Hogy mi kerül egy marha Pho levesbe, elég változó tud lenni, ami viszont állandó elem, az a közepesen széles rizstészta (banh pho) és a marhahús, ez utóbbi leggyakrabban nagyon-nagyon vékonyra szeletelt nyers marhahúst (hasaalja, szegy) jelent, amelyre forró alaplevet öntenek. A vékony szeletekhez elengedhetetlen, hogy nagyon jó késsel dolgozzunk, és/vagy szeletelés előtt a húst mélyhűtőbe tegyük kb. 2 - 2,5 órára. A nyers marha helyett előre megfőzött vagy előre lepirított húst is szoktak használni, vagy éppen húsgolyót, pacalt, esetleg vért.

Levesbetétként többek között mungóbabcsírát, újhagymát, különféle friss, illatos zöldfűszereket (korianderzöld, mexikói koriander, thai bazsalikom, menta) is használnak, de egyéni, hogy éppen ki melyiket választja. Leggyakrabban halszósszal, lime-mal utóízesítik, de van, aki hoisin szószt is ad hozzá. Alapvetően nem egy csípős étel, éppen ezért nem főzik bele a tüzes alapanyagokat, de mindig kínálnak mellé friss chilit, esetleg csípős Sriracha szószt, chiliolajat.

Pho bo leves hozzávalók (2 személyre)

Elkészítés

  1. Forraljuk fel a vizet. Adjuk hozzá a leveskockát, és forraljuk 2 - 3 percig.
  2. Adjuk hozzá a felszeletelt marhát, forraljuk fel. Szedjük ki a teljesen megfőtt vagy félig megfőtt húst, és tegyük félre.
  3. Az elkészített rizstésztát osszuk el 2 tálban, tegyük rá a húst, majd öntsük le forró levessel.
  4. Díszítsük babcsírával, thai bazsalikommal/korianderzölddel, chilivel, tegyünk minden tálba, a levesbetétek tetejére egy-egy limeszeletet.
  5. Ízesítsük halszósszal.
  6. Tálaljuk forrón.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

só, cukor, fűszerek (hagyma, fokhagyma, csillagánizs, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, fekete bors), ízfokozó E621

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 195 kJ/47 kcal
Zsír: 0,9 g
-amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 8 g
-amelyből cukrok: 8 g
Fehérje: 1,3 g
Só: 3,33 g

 

Tárolás: Száraz helyen tartandó.

Származási ország: Vietnám

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!