Shinshu miso paszta -hikari miso

Shinshu yellow miso -hikari miso

Ár:
1.495 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 400 g
Bruttó egységár: 3 738 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Vegán és gluténmentes Shinshu miso paszta, amit gyakran sárga miso-nak is hívnak. Shinshu elnevezést elméletileg csak azoknál a Nagano prefektúrában (Japán) készített miso-knál használhatják, amelyeket meghatározott hagyományos módszerekkel és alapanyagokból állítanak elő. Az az összezavaró, hogy manapság teljesen kaotikusan használják az elnevezéseket, és a gyors készítésű miso-kat is hívják Shinshu-nak, így a miso-k kategorizálásával kapcsolatosan a név sokszor nem mérvadó.

A Shinshu miso egy fermentált japán ízesítő paszta: rizs kojival erjesztett rizs, szójabab (30%) és kombinációjából készült sűrű, krémszerű készítmény. A rizs koji egy sajátosan japán fermentációs indító vagy starter, nem más, mint főtt rizs Aspergillus oryzae penészgombával beoltva. Ha egy miso rizs kojival készül, akkor rizs miso-nak (kome miso) minősül (megjegyzendő, hogy ez a legelterjedtebb miso típus!).

Természetes tartósítót, alkoholt tartalmaz; ez egyrészt megakadályozza a felületi penészképződést, másrészt leállítja az erjedési folyamatot, és ezzel együtt a széndioxid termelődést, amely „felfújná”, egy idő után pedig kirobbantaná a miso paszta csomagolását. A főzés során az alkohol elpárolog.

Ízvilágát illetően valahol a fehér és a vörös miso között helyezkedik el: valamivel sósabb, kicsit markánsabb, savasabb ízű, mint a shiro (fehér) miso, de nem annyira intenzív ízvilágú, mint az aka (vörös) miso. Enyhén fanyar, egy leheletnyi édeskés ízzel, húsos és földes tónusokkal.

Sötétebb karamellbarna színű, állaga a krémes mogyoróvajéhoz hasonlítható. A maga 11,6 g-os sótartalmával sós miso-nak számít. Rengeteg természetes glutaminsavat tartalmaz, ami a miso umami ízéért felelős. A lágyabb íze miatt ideális azok számára, akik csak most kezdenek el ismerkedni a miso-k világával.

Emésztése könnyű, mivel az erjesztés és érlelés során a penészgomba lebontja az összetett tápanyagokat könnyen emészthető egyszerűekre, a fehérjéket aminosavakra és peptidekre, az összetett szénhidrátokat egyszerű cukrokra, ill. csökkenti a szója fitinsav tartalmát. A végeredmény egy könnyen emészthető, B, E és K vitaminban, folsavban, ásványi anyagokban, aminosavakban gazdag „szuperélelmiszer”.

Bár minden miso típus másképp készül valamelyest, a fő mozzanatok mindegyiknél nagyvonalakban megegyeznek: a szójababot mosás és áztatás után főzik vagy gőzölik, a rizst/árpát/szóját gőzölés után beoltják Aspergillus oryzae penészgombával, hogy rizs, árpa vagy szója koji-t kapjanak, amit a későbbiekben a fermentációhoz használnak. A szójababot, a rizs/árpa/szója kojit és a sót összekeverik, olykor élesztőgombával és tejsavbaktériummal is beoltják, majd elkezdődik az erjesztés vagy enzimatikus lebontási folyamat, attól függően, hogy milyen típusú miso-t készítenek.

 

Felhasználás

Mivel ízvilága valahol a fehér és a vörös miso között van, sokan ezt a misot találják a legszéleskörűbben használhatónak, bár desszertekhez már túl sós és markáns az íze.

Legismertebb felhasználása talán a miso leves (misoshiru), a dashi alaplébe kevert miso paszta. Használják ramen-, udon-, somen leveshez is, nabemonohoz (japán hot pot/egytálétel), különböző zöldségek (uborka, padlizsán, fehér retek (daikon)) miso pasztában való erjesztéséhez (misozuke), húsok pácolásához, savanyúságokhoz (uborka, padlizsán, fehér retek (daikon)), világos szószokhoz. Paradicsom-alapú szósszal kombinálva egy igazi ízbombát kapunk (a paradicsom és a miso is umami gazdag alapanyag). Hozzáadhatjuk salátaöntetekhez vagy tészták alapmasszájához.

Jól beilleszthető a vegetáriánus és makrobiotikus étrendbe.

 

Elkészítés

Adjuk hozzá az ételhez/egyéb alapanyagokhoz (mint pl. páclé/öntet, stb.), és vegyítsük el benne. FONTOS, hogy utána NE FORRALJUK azt, mert a misoban található természetes probiotikum kultúra („jó baktériumok”) hő hatására elpusztul. A legjobb, ha hőkezelés nélkül fogyasztjuk, vagy a miso hozzáadása után a lehető legalacsonyabb hőfokon főzzük az ételt.

Vegyük figyelembe termék magasabb sótartalmát, az ételt, amelyhez a misót hozzáadjuk, ne sózzuk túlságosan.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

víz, szójabab 30%, rizs, só, alkohol

 

Allergének

A termék szóját tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 836 kJ/199 kcal
Zsír: 6,2 g
- amelyből telített zsírsavak: 1 g
Szénhidrát: 22 g
- amelyből cukrok: 10 g
Rost: 4,9 g
Fehérje: 11 g
Só: 11,6 g

 

Tárolás: Felbontás után hűtőben tartandó.

Származási ország: Japán

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!