*szecsuáni bors zöld

Green szechuan/sichuan pepper

Ár:
2.400 Ft
db
Átmeneti készlethiány!

A termék adatai

Kiszerelés: 20 g
Bruttó egységár: 120 000 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Kínai zöld szecsuáni bors (Zanthoxylum armatum/Zanthoxylum schinifolium), egy - a rutafélék (Rutaceae) családjába tartozó - cserje termése, akárcsak a nepáli vad szecsuáni-, andaliman-, badrang-, butáni citromos-, vörös szecsuáni-, ill. a sansho bors. Kínában Qinghuajiao-nak vagy Ma Jiao-nak hívják.

Álbors, amelyet zölden takarítanak be, mielőtt beérne, de a közhiedelemmel ellentétben ez a bors akkor sem lesz vörös színű, ha beérik. Szárítás során a virágszerű bogyók szétnyílnak, és a bennük található, fekete, kicsit kesernyés magvak kihullnak. Ami nem hull ki, azt általában eltávolítják. Ezzel együtt, ha mégis találunk magvakat a borsban, ezeket érdemes kidobni.

Bár kínai szecsuáni bors, mégis eltér a sokkal földesebb karakterű vörös szecsuánitól: frissebb, érezhetően citrusosabb, virágosabb tónusai kicsit jázminra emlékeztetnek. Talán kevésbé tüzes. Inkább a japán sansho borsra hasonlít, de annál valamivel csípősebb, ill. kesernyésebb.

Egyedi - zsibbasztó, bizsergető - csípőssége, amely a sanshool vegyületeknek köszönhető, egészen más érzet, mint amilyent a chili vagy a fekete bors erőssége ad. Nem csípősebb ezeknél, inkább csak erőteljes, amely legtalálóbban úgy írható le, hogy enyhén érzéstelenítő hatású, mint egy nagyon gyenge áramütés.

 

Felhasználás

Kitűnő szecsuáni stílusban elkészített csípős csirkéhez és -sertéshez, általában fehér húsokhoz, ill. szárnyasokhoz, de igazán halakkal, tenger gyümölcseivel remekel.

Elsőrangú fűszer tofu, ázsiai tésztalevesek, szecsuáni hot pot (helyettesítve a vörös szecsuáni borsot), kínai stir-fry-ok, kínai tészták (pl. Dandan tészta), dumplingok töltelékének ízesítéséhez.

Ha egész borsot forralunk olajban, lassú tűzön, olyan ízesített olajat kapunk, ami nemcsak stir fry-okhoz használható, hanem salátákhoz is, vagy éppen sajtokra locsolva. Ha enyhén megpirítjuk a borsot, majd daráljuk, és sóval keverjük, egy nagyon egyedi ízvilágú mártogató sónk lesz, amely grillezett húsokhoz, bő olajban sült húsokhoz és -zöldségekhez, ill. -tenger gyümölcseihez (pl. tintahalkarikák, tigris garnéla, stb.) is kiváló.

Isteni gombára, grillezett/sütőben sült zöldségekre (gyökérzöldségek, spárga, cukkini, padlizsán stb.), salátákra, tojásra, egyszerű párolt rizsre szórva. Egzotikus társítás libamájjal vagy kacsamájjal.

Nemcsak ízesít, hanem tartósít is: használható savanyúságokhoz, lekvárokhoz, chutney-khoz.

Nagyon jó fűszer mártogatókhoz, szószokhoz (pl. majonéz vagy tejszín alapú), dresszingekhez, marinádokhoz, citrusos ízvilágú ételekhez, tejszínes krémlevesekhez, húslevesekhez, mozzarellához. Feldobja a paradicsom vagy tejszín alapú mártásokat, ragukat.

Kitűnő csokoládéhoz, csokoládés desszertekhez (pohárkrémek, mousse, csokoládétorta stb.), szorbékhoz, citrusos sörbetekhez, panna cottához, friss gyümölcsökhöz, különösen eperhez, őszibarackhoz és ananászhoz, gyümölcslepényekhez, gyümölcshabokhoz, muffinhoz, macaronhoz. Isteni édes italokban, turmixokban elkeverve.

FONTOS:

► Mielőtt megőrölnénk/darálnánk, pirítsuk meg szárazon alacsony/közepes hőmérsékleten, ez elősegíti bizonyos vegyületek felszabadulását.

► Törjük mozsárban, vagy használjunk elektromos darálót.

► Ne főzzük túl sokáig, mert aromája elhalványodik, legjobb, ha a főzés vége felé adjuk az ételhez.

 

Más fűszerekkel való társítás

Készítsünk saját borskeveréket, keverjük bátran különleges, ínyenc borsokkal.

Kombináljuk korianderrel vagy fahéjjal, indiai citromfűvel, gyömbérrel és csillagánizzsal.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

zöld szecsuáni bors (Zanthoxylum armatum/Zanthoxylum schinifolium)

 

Allergének

Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket és szóját, halat, tojást is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, inkább az egész fűszert válasszuk, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási hely: Kína

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

 

 

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!