Mirinszerű ízesítő -miyata

Mirin-like condiment -miyata

Ár:
3.650 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 500 g
Bruttó egységár: 7 300 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Kínában gyártott, kellemesen édeskés, enyhén szirupszerű állagú, halvány aranyszínű japán ízesítő. Bár mirinnek (édes japán rizs főzőbor) hívják, nem igazi mirin, a mirinszerű ízesítők (mirin-fu) vagy új mirin (shin mirin) kategóriájába sorolható, mivel alkoholtartalma elhanyagolható, valahol 1% alatt van, és citromkivonat savanyítja.

 

Mi is a mirin?

A mirin egy természetesen erjesztett, édes japán rizs főzőbor, a japán konyha egyik nagyon népszerű, árnyaltan édes, kiegyensúlyozott, de karakteres ízű, szirupos állagú, főzéshez használt ízesítője. Hasonlít a sakéhoz, de alacsonyabb az alkoholtartalma, és jóval magasabb a cukortartalma.

Három mirinfajtát különböztetnek meg: 1. hon mirin (jelentése: igazi mirin); 2. shio mirin (jelentése: só mirin); 3. különböző mirinszerű ízesítők, mint, a shin mirin (jelentése: új mirin), a mirin-fu chomiryo (jelentése: mirinszerű ízesítő) és a hon-teri mirin (jelentése: mint az igazi mirin).

A hon mirin vagy igazi mirin kb. 14% alkoholt tartalmaz, és min. 40 - 60 napig, de legtöbbször sokkal hosszabban, 6 - 12 hónapig erjesztik. A hagyományosan készített változatok mindössze gőzölt ragacsos rizsből, rizs kojiból és shochuból (desztillált alkohol) készülnek; hozzáadott cukor nincs benne, a magas - természetes - cukortartalma a fermentáció során alakul ki. Bár inkább főzéshez használják, italként is fogyasztható. Nem szabály, de inkább a főzés elején adják az ételhez, hogy alkoholtartalma csökkenjen.

A shio mirin vagy só mirin 1,5% hozzáadott sót tartalmaz, ami pont annyit módosít az ízén, hogy csak főzéshez tudják használni. Alkoholtartalma változó. Kevesebb, mint 40 napig erjesztik.

A shin mirin (jelentése: új mirin), mirin-fu chomiryo (jelentése: mirinszerű ízesítő) és hon-teri mirin (jelentése: mint az igazi mirin) mind a legalacsonyabb minőségi kategóriába tartozik, ezt áruk is tükrözi. Jellemzően kevesebb mint 1% alkoholt tartalmaznak, ezért a főzés végén érdemes az ételhez adni. Mindenféle adalékanyaggal készülnek (glükózszirup, alkohol, savanyúságot szabályozó stb.), van olyan is, amelyik rizst sem látott, és alig van köze az igazi mirinhez. Bár ízük hasonlít a hon mirinéhez, a komplexitás és mélység hiányzik.

 

Felhasználás

Ezt mirinszerű készítményt ugyanúgy lehet használni, mint a hon mirint vagy a shio mirint, simán társítható ugyanazokhoz az ételekhez, legfeljebb nem lesz olyan komplex a végeredmény, de a sós ízeket ez is tökéletesen ellensúlyozza, lekerekíti. Mivel annyira elenyésző az alkoholtartalma, hal és hús szagának semlegesítésére nem alkalmas, illetve nem is várható el, hogy a húsok főzés közbeni esetleges szétesését megakadályozza.

Magas cukortartalma miatt nagyon jól kiegészíti és kiegyensúlyozza a sós ízeket. Társítsuk szójaszószhoz, misohoz; adjuk nimono-khoz (lassú tűzön főtt ételek), marinádokhoz, fényező szószokhoz, mártogatókhoz. Adjuk a jól ismert, komplexebb összetételű japán szószokhoz, mint a kabayaki szósz (angolna szósz); a nikiri mirin szósz; a sushi su - sushi rizs vinaigrette; a teriyaki szósz (japán kenegető-fényező szósz grillételekhez); a yakitori szósz (japán – csirke/sertés – nyársételhez használt szósz); a ponzu szósz (citrusos szójaszósz keverék); a zaru sobához (hideg sobatészta) kínált szószkeverék; a sunomono (uborkasaláta) öntete

Ízesítsünk vele sukiyakit (japán hot pot étel), tempurához kínált szószokat, shoyu rament (japán levesféle szójaszósz alapú alaplével), udon levest (japán tésztaleves), yaki udont (japán sült tészta), chawanmushit (japán sós tojáspuding), tonhal poket (hawaii-i nyers tonhal saláta).

Megfelelő önmagában is fényező szósznak, sütés előtt vagy a vége felé kenjük át a grillezésre-, roston sütésre szánt halakat, húsokat. Bár nem ez a standard, de olykor sushi mellé is kínálhatjuk. Adjuk az esetleg már megunt alaplevekhez, marinádokhoz, öntetekhez, újszerűvé varázsolja őket. Locsoljuk párolt vagy stir fry zöldségekre, -tofura, a főzés vége felé.

Desszertekhez is használhatjuk, pl. párolt körtéhez.

Ha éppen kifogyunk belőle, helyettesíthetjük száraz fehér sherry-vel vagy édes marsala borral, és ha ez sincs, akkor száraz fehér borral, de minden evőkanálhoz hozzá kell adni ½ teáskanál cukrot, hogy ennek savanyúbb ízét ellensúlyozni tudjuk.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

ragacsos rizs 36%, víz, rizs 30%, citromkivonat

 

Tápanyag-összetétel 100 ml termékben

Átlagos tápérték 100 ml termékben
Energia: 1254 kJ/295 kcal
Zsír: <0,5 g
- amelyből telített zsírsavak: <0,1 g
Szénhidrát: 74 g
- amelyből cukrok: 53 g
Fehérje: <0,5 g
Só: <0,01 g

 

Tárolás: Felbontás után tároljuk hűtőben.

Származási ország: Kína

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!