Belém fekete bors tört

Coarse crushed belém pepper

Ár:
991 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 50 g
Bruttó egységár: 19 820 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Brazil fekete borsként is ismert, Észak Brazíliából származó fekete bors (Piper nigrum), egy - a borsfélék (Piperaceae) családjához tartozó - kúszónövény csonthéjas termése. Nevét Belém kikötővárosáról kapta.

A fekete, zöld, piros és a fehér bors ugyanazon a növényen terem. A fűszerbogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző az ízük, és különböző a fűszer feldolgozásának módszere is.

A fekete borsot akkor szedik le, amikor színe kezd sárgából vörösre váltani, majd forrásban levő vízben röviden, kb. 10 percig főzik, aztán szárítják (miközben fermentálódik). Sötétbarna/fekete színét és ráncos külső rétegét részben a főzésnek, részben pedig a szárításnak köszönheti.

Piperint tartalmaz, innen a felmelegítő és csípős jellege. A belém bors enyhe, meleg, kellemesen csípős. Illata karamellára emlékeztet, íze enyhén édeskés, gyümölcsös árnyalatokkal, földes és gyantás.

 

Felhasználás

Bármilyen ételhez használhatjuk, amelyet fekete borssal fűszereznénk, hiszen kitűnő minőségű, de mégiscsak egy általánosabb fekete borssal van dolgunk.

Kifejezetten illik, mint általános fekete bors: húsmarinádokhoz (vörös-, vadhús), grillezett vagy serpenyőben sült húsokhoz, sötét mártásokhoz, levesekhez, serpenyős zöldségekhez, chutney-khoz.

Gyümölcsös-édeskés tónusai jól kiegészítik a gyümölcsös ételeket, friss gyümölcsöket (pl. barack, ananász, dinnye, eper). Jó édességek (pl. vaníliás tejsodó, csokoládés desszertek) ízesítésére is.

Hogy aromáit, illóolajait és csípősségét minél inkább megőrizze, főzés végén adjuk az ételhez, mielőtt levennénk a tűzről. Az előre őrölt/tört fekete bors csak a csípősséget fokozza.

 

Más fűszerekkel való társítás

Ha komplex, telt csípősséget szeretnénk kihozni a fekete borsból, társítsuk csilipaprikával, mustárral, szecsuáni borssal vagy gyömbérrel. Ha a fás, gyantás árnyalatokat akarjuk hangsúlyozni, kombináljuk babérlevéllel, fekete kardamommal és szerecsendióval.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

fekete bors (Piper nigrum)

 

Allergének

Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját, tojást, halat is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási ország: Brazília

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!