Bhutáni citrombors

Bhutan lemon pepper

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 20 g
Bruttó egységár: 74 500 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Bhutáni citrombors (Zanthoxylum armatum), egy - a rutafélék (Rutaceae) családjába tartozó - cserje termése, más néven thingye. A rutafélék (Rutaceae) családjába tartozó cserje termése, akárcsak a kínai szecsuáni-, nepáli vad szecsuáni-, andaliman- és badrang bors. Álbors, egy vadon termő szecsuáni változat.

Kiemelkedő minőségű fűszer-ritkaság, alacsony terméshozammal, egy olyan országból, ahol a környezetvédelem elsődleges, és a területek nagyrésze érintetlen. Kézzel szedik, amikor beérik, napon szárítják, amíg szétnyílik, és színe sötétbarnás-vörösesre vált. Belül egy kis fekete mag található, amely kicsit kesernyés. A magok általában kihullnak, a többit eltávolítják, de előfordul, hogy marad néhány, ezt érdemes kidobni.

Különbözik némileg a többi szecsuáni borsfajtától: a bogyói jóval kisebbek, mint a Timuré vagy a kínai szecsuánié, domináns citromaromával, enyhe grapefruit utóízzel. Rendkívül intenzív aromavilág és frissesség jellemzi.

A sanshool vegyületeknek köszönhető egyedi csípőssége egészen más érzet, mint amilyent a chili vagy a fekete bors erőssége ad. Szinte azonnal érezhető egy bizsergő érzés, amelyet zsibbadás követ, először a nyelven, majd az egész szájüregben.

 

Felhasználás

Bhutánban majdnem minden ételhez használják, legyen az leves, kása, momo vagy éppen phaag sha paa (disznóhús szeletek). Fontos fűszerük, mindig ott áll asz asztalon.

Nagyon jó párosítás tenger gyümölcseivel (halak, kagylók, rákfélék), általában a szárnyasokkal, főként fehér húsúakkal, zöldség-, paradicsomos alapú-, ill. wokban készült ételekkel, az ázsiai konyha ételeivel, zöldséglevesekkel, salátákkal.

Használható szószokban, pácokban, mártásokban, marinádokban, dörzsfűszer (szárazpác) részeként.

Készíthetünk fűszeres-borsos olajat vele.

Szórjuk friss gyümölcsökre (édes citrusfélék, ananász, mangó, eper, barack, bogyós gyümölcsök), gyümölcssalátákra, keverjük el kompótokban, dzsemekben, gyümölcs szorbéban/fagylaltban, gyümölcsszószokban.
Adjuk hozzá süteményekhez, krémekhez, csokoládés desszertekhez.

Durvára törve, őrölve vagy egészben is használható, az ételre rászórva vagy belefőzve.

FONTOS: Ha túl sok borsot használunk, az étel keserű lesz. Pirítsuk meg szárazon, elősegíti az újabb vegyületek felszabadulását. Ne főzzük túl sokáig, mert aromája elhalványodik.

 

Más fűszerekkel való társítás

Készítsünk saját borskeveréket, keverjük bátran különleges, ínyenc borsokkal.

Ha citrusos ízeit szeretnénk komplexebbé tenni, kombináljuk indiai citromfűvel. Használjuk gyömbérrel és chilivel együtt.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

bhutáni citromos bors (Zanthoxylum armatum/alatum)

 

Allergének

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonafélét, szóját is csomagoló üzemben készült, emiatt  ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, vegyünk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási ország: Bhután

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!