Penja fekete bors

Black penja pepper

Ár:
1.450 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 20 g
Bruttó egységár: 72 500 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Kamerun Moungo tartományában, a Penja Völgyben termesztett fekete bors (Piper nigrum), a borsfélék (Piperaceae) családjából. Kis falusi közösségek termesztik viszonylag kis területen, kb. 60 hektáron, mindössze alig 70 éve. Az éghajlati feltételek (forró napsütés, magas páratartalom, sok eső) nagyon kedvezőek borstermesztéshez, a vulkanikus talaj kitűnő minőségű, ásványi anyagokban gazdag. Kézzel gyűjtik be a borsot, mielőtt teljesen beérne, napon szárítják. Szárítás közben fermentálódik, ettől vált a színe feketére, hasonlóan a vaníliához vagy a teához.

2014-ben kapta meg a PGI minősítést (oltalom alatt álló földrajzi jelzés; OFJ), ez első ilyen Afrikában. A penján kívül a világon még csak egy bors, a kambodzsai kampot bors rendelkezik ezzel a minősítéssel. OFJ-t olyan termék kap, amely egy meghatározott földrajzi területről származik, és a minősége vagy bármilyen más fontos tulajdonsága az adott területtel függ össze, mint ahogy a penja bors egyedi karakterét a Penja Völgy sajátos klímájának és talajának köszönheti.

A fekete penja bors apró és közepes méretű, szemmel láthatóan kisebbek a szemei, mint általában a fekete borsoknak. Intenzív, robusztus, fás aromája, füstös, bőr, pézsmás tónusokkal társul. A borsszemek egyenletesen szürkésbe hajló barnák. Savas csípőssége erőteljes, mély, de nem bántó.

 

Felhasználás

Bármilyen ételhez használhatjuk, amelyet fekete borssal fűszereznénk, de érdemes inkább olyan ételekkel kombinálni ezt a bors-különlegességet, ahol ragyoghat.

Nagyon jól illik a vörös húsokhoz, vadhúsokhoz, általában, pörköltekhez és sötét színű szószokhoz, mártásokhoz, kecskesajthoz.

Egész fekete borsot akkor tegyünk az ételbe, ha azt sokáig kell főzni, vagy sokáig állhat, és van idő arra, hogy íze, aromája átjárja az ételt.

Durvára tört/őrölt borsot akkor használjunk, ha a borsot független alkotóelemnek tekintjük.

Nagyon finomra őrölt borsnál jó tudni, hogy minél finomabbra őröljük, aromája annál intenzívebben ötvöződik az étellel.

Hogy aromáit, illóanyagait minél inkább megőrizze, egész borsot vegyünk, csak közvetlenül a felhasználás előtt daráljuk/törjük, illetve az ételhez csak a főzés végén adjuk hozzá, mielőtt levennénk a tűzről.

 

Az összetevőkről

 

Összetevők

fekete bors (Piper nigrum)

 

Allergének

Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját, halat, tojást is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, használjunk és tartsunk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási hely: Kamerun

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!