Kampot fekete bors fermentált

Fermented kampot black pepper

Ár:
1.590 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 20 g
Bruttó egységár: 79 500 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

A dél-kambodzsai Kampot és Kep tartományból származó, sóban erjesztett fekete bors (Piper nigrum) a borsfélék (Piperaceae) családjából. Az ínyencek körében úgy emlegetik, mint a borsok kaviárját, Michelin csillagos séfek is imádják.

A kampot bors egy kiemelt - a Tellicherry borssal egyenrangú - minőséget képvisel, egyrészt a dél-kambodzsai különleges kvarcos talaj- és éghajlati viszonyok miatt, amelyek lenyomata érezhető a bors minőségében, másrészt a kambodzsai termesztők több, mint 8 évszázados - generációról generációra átadott, tradicionális - borstermesztési tapasztalata miatt.

2010-ben megkapta a PGI (oltalom alatt álló földrajzi jelzés), 2016-ban pedig a PDO (oltalom alatt álló eredetmegjelölés) minősítést, ez utóbbi azt jelenti, hogy a termék egy meghatározott földrajzi területről származik, és a minősége vagy bármilyen más fontos tulajdonsága az adott területtel függ össze, ill. feldolgozása teljes egészében az adott területen történik, hagyományos módszerekkel.

Minden évben február-márciusban van a bors ”szürete”. A kézzel szedett, friss zöld, még éretlen borsszemeket nedves sóba forgatják, és 2 – 3 hónapig fermentálják. Az erjedés során a bors - csípősségért felelős - piperintartalma csökken, így csípőssége valamelyest megszelídül, nem olyan „haragos” és hosszantartó. A bevonó sóréteg megóvja, kiemeli és koncentrálja a bors jellegzetes aromáit. Színe feketére vált, lédús marad, kívül puha, belül roppanós, és egészben fogyasztható. Aromája friss és újszerű, sós ízzel átszőtt, növényi tónusokkal.

 

Felhasználás

A sóban erjesztett fekete bors Ázsiában egy tradicionális fűszerspecialitás, Európában kevésbé ismert és használt, mostanság kezdett beépülni az ínyenc köztudatba.

Célszerű csak utófűszerezésre használni, az előételektől kezdve a desszertekig bármihez isteni tud lenni. Ne főzzük, mert könnyen elveszíti aromáját!

Kitűnő steak-re, kacsamellre, párizsi borsmártásra, szószokra, salátákra, sajtokra morzsolva, fűszervajba elegyítve. Minden olyan egyszerű összetételű ételt, ahol ez a különleges borsíz és -állag igazán érvényesülni tud (pl. főtt burgonya, párolt rizs, vajas spárga, stb.), ínyenc tartományba emel. Feldobja az antipasti- és a francia felvágottas tálakat, az egyszerű sült/párolt húsokat/halakat/tenger gyümölcseit/zöldségeket, tojásételeket, krémleveseket. Meglepő újítás egy szokványos gin tonicban.

Mivel egy viszonylag puha bors, nem lehet darálni, mint általában a borsokat, inkább morzsoljuk össze/törjük mozsárban, vagy használjuk egészben.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

friss borsszemek (Piper nigrum) 80%, tengeri só 20%

 

Allergének

Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját, halat, tojást is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, használjunk és tartsunk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási ország: Kambodzsa

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!