Tanzán killindi bors öko

Killindi pepper tanzania

Ár:
1.100 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 40 g
Bruttó egységár: 27 500 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

A Tanzániához tartozó Zanzibáron termesztett bio fekete bors (Piper nigrum) a borsfélék családjából. Kézzel szedett, a helyi kisgazdálkodó szövetkezetek gyűjtik be. Ami megkülönbözteti a többi fekete borstól, hogy a közepesen barna-sötétbarna szemek valamivel kisebbek a szokványosnál, illata kifejezetten földesebb, halvány citrusosság szövi át, kicsit pézsmás, fenyős. Intenzív és hosszantartó, erősen földes, dohányszerű, fás íz jellemzi, némi kesernyés tónus kíséri. Közepesen csípős, ezt a felmelegítő és csípős jellegét a piperin tartalmának köszönheti.

A bors egy kúszónövény csonthéjas termése, amelyet, ha majdnem éretten szednek le, majd főzik, és szárítják (miközben fermentálódik), fekete borsot eredményez. Ráncos külső rétege és sötétbarna színe szárítás közben alakul ki. 

 

Felhasználás

Nagyon széleskörűen használható: pácok; mártások; szószok; saláták; savanyúságok pácleve; párolt, főtt, sült, grillezett zöldségek, húsok, halak, stb. fűszerezésére. Különösen jó steak bedörzsölésére, más fűszerekkel kombinálva, de alap- és fő fűszerként meghagyva a fekete borsot.

Illik gyümölcsös ételekhez, friss gyümölcsökhöz (pl. barack, ananász, dinnye, eper, citrom) is, jó édességek (pl. vaníliás tejsodó, csokoládés desszertek) ízesítésére.

Egész fekete borsot akkor tegyünk az ételbe, ha azt sokáig kell főzni, vagy sokáig állhat, és van idő arra, hogy íze, aromája átjárja az ételt.

Durvára tört/őrölt bors: akkor használjuk, ha a borsot független alkotóelemnek tekintjük.

Nagyon finomra őrölt bors: minél finomabbra őröljük, aromája annál intenzívebben ötvöződik az étellel.

Hogy aromáit, illóolajait és csípősségét minél inkább megőrizze, érdemes egész borsot tartani otthon, csak közvetlenül a felhasználás előtt darálni, illetve a főzés végén hozzáadni az ételhez, mielőtt levennénk a tűzről. Az előre őrölt fekete bors csak a csípősséget fokozza.

 

Más fűszerekkel való társítás

Ha komplex, telt csípősséget szeretnénk kihozni a fekete borsból, társítsuk csilipaprikával, mustármaggal, szecsuáni borssal vagy gyömbérrel. Ha a fás, fenyőízű árnyalatokat akarjuk hangsúlyozni, kombináljuk babérlevéllel, fekete kardamommal és szerecsendióval. Ha citrusosságát szeretnénk kiemelni, használjuk zöld kardamom, kurkuma vagy koriander mellett.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

fekete bors (Piper nigrum) ökológiai termesztésből

 

Allergének

Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonafélét, szóját, halat, tojást is csomagoló üzemben készült, emiatt  ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, érdemes egész borsot tartani, légmentesen lezárva tárolni, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási hely: Tanzánia

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!