Garam masala fűszerpaszta enyhe -pasco

Garam masala paste -pasco

Ár:
1.690 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 270 g
Bruttó egységár: 6 259 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Aromás, illatos, meleg, édes, fás és pikáns fűszerek keveréke, fokhagyma-gyömbér-paradicsompüré alapba ágyazva. Az indiai konyha egyik legfontosabb fűszerkeverékének egy kevésbé szokványos - paszta - formája. Nem tartalmaz mesterséges ízesítőt, -színezéket, gluténmentes. Megfelelő a vegán és vegetáriánus étrendet követők számára is.

A garam masala (garam: csípős, melegítő; masala: fűszerkeverék) olyan az indiai konyhának, mint a franciáknak a provence-i fűszerek, a kínaiaknak az ötfűszer vagy az észak-afrikaiaknak a ras el hanout.

Egész, illatos-aromás fűszerek – vidékenként, de akár háztartásonként változó – komplex keveréke, amit pirítás után porrá őrölnek, és vagy önmagában, vagy más fűszerekkel keverve használják ételek végtelen sorának ízesítésére. A köztudat elsősorban Indiával kapcsolja össze, de a pakisztáni, nepáli, bangladesi konyhák is előszeretettel használják.

Nincs megszabott összetétele, nincs olyan, hogy eredeti, ez egy ezerarcú egyveleg. Általában tartalmaz fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót, koriandermagot, római köményt, fekete borsot, zöld és/vagy fekete kardamomot, piros chiliport, és olykor indiai babérlevelet, édesköményt, fekete hagymamagot (nigella), fekete római köményt (shahi/kala jeera), szerecsendióvirágot, csillagánizst, mustármagot, aszatgyantát is adnak hozzá. Minden keveréknél úgy az alkotó fűszerek, mint az ezek egymáshoz viszonyított aránya eltérő; van, amikor az össz-ízhatáson és az ízek egyensúlyán van a nyomaték, és van, amikor egy adott fűszer adja a vezető alapízt, és a többi csak kísér, kiegészít. Észak-Indiában jellemzően kevésbé csípős a garam masala, inkább a melegítő, édeskés karakter dominál benne, míg délen sokkal erősebb masalákkal főznek.

A garam masalát a főzés vége felé adják az ételhez, hogy aromáját minél inkább megőrizze, de előfordul olyan is, hogy a főzés elején a ghi-be keverik.

 

Felhasználás

Az indiai konyha egyik alappillére, majdnem minden ételbe kerül egy kiskanállal, legyen szó curry-kről, sabzikról (sabji) (száraz, fűszeres zöldségétel), lencse dálokról, pakoráról (bundázott, fűszeres, bő olajban sült zöldségek), samosáról (háromszög alakú, bő olajban sült, zöldséggel vagy hússal töltött, fűszeres tésztabatyu), pulaoról (pilaf) (zöldséges fűszeres rizs), biryaniról (hússal/hallal/zöldséggel készült rizses egytálétel), chana masaláról (fűszeres csicseriborsó étel), palak panírról (fűszeres spenótfőzelék panírral), keemaról (fűszeres darált hús), chutney-król, tandoori ételek marinádjáról.

Kevésbé szokványos, de használható fűszervaj ízesítésére is, amit aztán egyszerű párolt zöldségek, -húsok fűszerezésére lehet használni. Különösen jó grillezésre vagy sütőben való sütésre szánt gyökérzöldségek, újburgonya, édesburgonyahasábok, tofu, grillsajtok, tenger gyümölcsei, halak pácolásához, sültrizs vagy mártogató szószok fűszerezéséhez.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

repceolaj, őrölt koriander, gyömbér, fokhagyma, víz, paradicsompüré, só, ecetsav, módosított kukoricakeményítő, garam masala, fekete bors, kurkuma

 

Allergének

Nyomokban földimogyorót, tojást, tejet, dióféléket, halat, szóját, mustárt, zellert és szulfitokat tartalmazhat.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1968 kJ/475 kcal
Zsír: 41,0 g
- amelyből telített zsírsavak: 2,8 g
Szénhidrát: 17,0 g
- amelyből cukrok: 0,9 g
Fehérje: 6,3 g
Só: 2,7 g

 

Tárolás: Hűvös helyen, napfénytől védve tartandó. Felbontás után tároljuk hűtőben.

Származási ország: Egyesült Királyság

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!