Massaman currypaszta -cock brand

Massaman curry paste -cock brand

Ár:
490 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 50 g
Bruttó egységár: 9 800 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Aromás, csípős, narancsvörös színű, thai fűszerpaszta a fúziós ételnek számító, thai alapanyagok/fűszerek és perzsa/indiai fűszerek házasságából született massaman/matsaman/massamun curry-hez (Kaeng matsaman). Vegánok és vegetáriánusok számára is ideális! MSG-, tartósítószer-, ill. mesterséges színezőanyagmentes.

A készítmény használata rendkívül egyszerű és praktikus (lásd a receptet lent). Tömény: 2 - 3 adag curry-hez mindössze 50 g paszta szükséges.

Mivel ez a fűszerpaszta elég egyszerű összetételű, és nem tartalmazza azokat az abszolút alap szárazfűszereket, amelyek elengedhetetlenek egy igazi massamanhoz, fontos, hogy a curry készítésekor, pótoljuk ezeket (lásd lent a receptet).

A massaman curry kicsit kilóg a thai curry-k sorából, részben ugyan thai specifikus, több tekintetben viszont nem: egyszerre nagyon enyhén édeskés és savanykás, viszonylag enyhe, szokatlan fűszerezésű. A thai jellegét azok a fűszerek és ízesítők adják, amelyeket más thai curry-knél is használnak, mint a szárított chili, koriander, citromnád, galanga, fehér bors, garnélapaszta, halszósz, salottahagyma és fokhagyma, kókusztej. Ezeket egészítik ki olyan édes, illatos szárított fűszerekkel (pl. egész kardamom, fahéj, szegfűszeg, babérlevél, csillagánizs, római kömény, szerecsendió és szerecsendió-virág stb.), amelyek az Indiából, Perzsiából jött muszlim kereskedők révén kerültek

Thaiföldre, és nem a thai konyha sajátjai, viszonylag ritkán használják.
Bár nem tudni pontosan, hogy honnan származik, az nem vitatott, hogy muszlim gyökerű. Van, aki úgy tartja, hogy közép-thaiföldi étel, és az arab vagy perzsa fűszerkereskedők ihlették, van, aki szerint dél-thaiföldi, és a maláj, ill. az indiai konyha jegyeit viseli.

 

Felhasználás

Mivel a massaman igen közkedvelt a thai muszlimok körében, általában csirkével (legjobb a csontos csirkecomb, csontos felsőcomb) készítik, de gyakran használnak kacsát, marhát, bárányt, kecskét is hozzá, és - bár nagyon ritkán - de azért az is előfordul, hogy sertéshússal készítik. A vegetáriánus változatához tofut adnak, hús helyett.

A currypasztát először megpirítják egy kis kókusztejjel, majd húst, krumplit, hagymát, tamarindpasztát, földimogyorót adnak hozzá, lazítják kókusztejjel. A végeredmény egy fűszeres, krémes, ízgazdag, természetesen sűrű curry, állagát tekintve egy szaftos, sűrű pörköltszerű ételre emlékeztet.

Halszósszal, cukorral (pálmacukor) ízesítik, ami az ízek harmonizálást szolgálja. Párolt jázmin rizzsel kínálják, vagy indiai stílusú lepénykenyérrel, rotival fogyasztják, és egyfajta uborka savanyúságot (Ajat dtaeng gwa) adnak mellé.

Hozzávalók massamun csirkés curry-hez (Kaeng matsaman) (2-3 személyre)

  ♦ 1 tasak Cock Brand Massaman currypaszta

  ♦ ½ tk őrölt szegfűszeg

  ♦ ⅛ tk őrölt szerecsendió

  ♦ 2 db egész zöld kardamom

  ♦ ¼ tk fahéj

  ♦ 1 db csillagánizs

  ♦ 2 ek étolaj

  ♦ 4 ek pálmacukor

  ♦ 6 ek tamarind paszta

  ♦ 250 g csirkecomb (csontos, bőrös)

  ♦ 600 ml kókusztej

  ♦ 100 g burgonya (felkockázva)

  ♦ 50 g hagyma (szeletelve)

  ♦ 15 g földimogyoró

  ♦ halszósz utóízesítéshez (érdemes mindig Thai halszószt - nam pla - használni, mert más, mint a vietnámi, sósabb és erőteljesebb ízű)

Elkészítés

 1/ Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben, közepes lángon; adjuk hozzá a fűszerpasztát.

 2/ Folyamatosan keverve, pirítsuk kb. 1 percig, majd adjunk hozzá a kókusztejet; kavargassuk folyamatosan 1 percig.

 3/ Pirítsuk meg a fűszereket egy külön serpenyőben szárazon, majd adjuk a kókusztejes egyveleghez.

 4/ Adjuk hozzá a húst, főzzük kb. félig készre.

 5/ Adjuk hozzá a pálmacukrot, tamarindpasztát.

 6/  Adjuk hozzá a burgonyát, a hagymát, a földimogyorót, és főzzük az egészet készre. Ízesítsük halszósszal. Tálaljuk forrón párolt jázmin rizzsel.

TIPP

  • A csirkét helyettesítsük marhával/báránnyal, ez esetben hosszabb lesz a főzési idő.
  • A vegetáriánus változathoz hús helyett használjunk csak zöldségeket, vagy tofut és zöldségeket.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

szárított piros chili 20%, fokhagyma, salottahagyma, só, citromnád, római kömény, koriander, galanga

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 478 kJ / 115 kcal
Zsír: 4.6 g
-amelyből telített zsírsavak: 1.6 g
Szénhidrát: 12 g
-amelyből cukrok: 8.3 g
Fehérje: 3.6 g
Só: 13.3 g

 

Tárolás: Felbontás után tároljuk hűtőben.

Származási ország: Thaiföld

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!