Anseong koreai kerekszemű rizs

Anseong korean round grain rice

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 2500 g
Bruttó egységár: 3 180 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Koreai prémium minőségű kerek, rövidszemű rizs, Japonica rizsfajta, a dél-koreai Anseong tartományból, amelyről a nevét is kapta.

A szemek rövidek, kerekek és enyhén áttetszők. Magas az amilopektin keményítő tartalma, emiatt magas glikémiás indexe (76 körül). Szintén a magas amilopektin tartalom eredményezi, hogy ez a rizsfajta főzéskor összetapadó, könnyű megfogni evőpálcával. Állaga kissé ruganyos, a szemek megőrzik formájukat, nem szárazak.

Mivel hántolt, legnagyobb részben szénhidrátot – keményítőt - tartalmaz, nagyon kevés fehérjét és zsírt, vitamint és ásványi anyagot, viszont élvezeti értéke magas.

 

Felhasználás

A koreai konyhában leggyakrabban használt rizsfajta.

Mint kerekszemű rizs, ideális a sushi koreai változatának, a gimbapnak (kimbap) az elkészítéséhez.
Sok tekintetben hasonlít a japán makisushihoz, de van néhány markáns megkülönböztető jegye: a rizs főzéséhez nem rizsecetet, hanem szezámolajat használnak, és szezámolajjal kenik meg vékonyan a kimet (nori algalap) is. A tölteléke lehet nyers is, de gyakran használnak sült, fűszerezett alapanyagokat is, ami miatt nem tálalják szójaszósszal és wasabival, mint a japán rokonát.

Néhány ikonikus koreai étel, amelyhez érdemes ezt a rizsfajtát használni: bibimbap (koreai rizsétel hússal és vegyes zöldségekkel), bokkeum-bap (koreai sült rizs), különféle juk (koreai rizskása), stb.

Általánosságban, minden olyan étel készítéséhez jó, amelynél a rizst formázni kell: klasszikus sushi-hoz, rizses töltelékekbe, krokettekhez, ill. olyan rizssalátához, amelyet valamilyen formába „öntenek” tálalás előtt.

Tökéletes desszertek, pudingok, rizskása készítéséhez.

 

Előkészítés és főzés

Fontos, hogy a rizst addig kell mosni (lehetőleg edényben, és nem folyóvízben), amíg a víz teljesen tiszta lesz, így eltávolítjuk a szemek felületén levő keményítőt, amitől a kész rizs vizenyős lenne.

Ha főzés előtt a rizst legalább 30 percig áztatjuk hideg vízben, a főzési ideje lecsökken, a rizs egyenletesebben fő meg, és az állaga jobb lesz.

Amennyiben rizspudingot vagy olyan ételt készítünk, ahol fontos, hogy krémes legyen a végtermék, nem szükséges megmosni előtte.

A rizs - víz arány 1:1,5.

Öntsük az előkészített rizst és a hideg vizet egy edénybe, forraljuk fel, majd közepes hőfokon főzzük lefedve további 15 percig, vagy amíg magába szívja a főzővizet. Hagyjuk fedő alatt pihenni még 10 percet, majd óvatosan lazítsuk fel villával.

A „piláf” módszer szerint a rizst (mosás és előáztatás nélkül!) először 1-2 percig olajon/vajon pirítjuk, majd felöntjük forró vízzel, és egyszer megkavarjuk. Forraljuk fel, utána lefedve alacsony hőfokon főzzük tovább kb. 15 percig. Hagyjuk lefedve pihenni 5 percig, a végén lazítsuk fel óvatosan villával. A végeredmény egy valamelyest kevésbé összetapadó rizs lesz.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

kerekszemű rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1449 kJ/341 kcal
Zsír: <0,5 g
- amelyből telített zsírsavak: <0,1 g
Szénhidrát: 79 g
- amelyből cukrok: <0,5 g
Fehérje: 5,8 g
Só: <0,01 g

 

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó.

Származási ország: Dél-Korea

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!