Barna basmati rizs -laila

Brown basmati rice -laila

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 2000 g
Bruttó egységár: 2 775 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

A basmati egy hosszúszemű aromás Indica rizsfajta. Főként Észak Indiában, a Himalája lábainál termesztik, de termesztik Pakisztánban és Nepálban is.

A barna basmati alakja hasonlít a fehér, feldolgozott változathoz, de a fehértől eltérően, csupán a pelyvát távolítják el róla, a héja, csírája és az endospermium (a rizsszem beltartalma) érintetlen marad. Emiatt nagyon magas tápértékkel bír.

A maghéj és a csíra adja a rizs jellegzetes világosbarna színét. Dióízét, merevebb szerkezetét, magas rosttartalmát a maghéjnak köszönheti. A csíra nagy mennyiségű tápanyagot, köztük B-vitaminokat, ásványi anyagokat (pl. magas vastartalom), fehérjét és egészséges olajokat tartalmaz, míg az endospermium része komplex szénhidrátokat tartalmaz a fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok mellett.

Főzés során a szemek hosszúsága nem változik, mert a maghéj miatt merevebb a szerkezete; könnyű, száraz, rágósabb állagú; a szemek nem tapadnak össze, főzési ideje hosszabb, mint a fehér basmatié.

Mivel a basmatiban több amilóz keményítő van, illetve magas a rosttartalma is, ezért glikémiás indexe alacsony.

 

Felhasználás

A fehér, feldolgozott basmati nagyon népszerű rizs az indiai-, dél-ázsiai- és perzsa konyhában.

Gyakorlatilag bármelyik ételt, amelyhez fehér basmatit használnak, barna basmatival is el lehet készíteni, mindig figyelembe véve, hogy a barnának a főzési ideje, állaga és íze kissé eltérő.

Használható az indiai biryanihoz (rizses egytálétel), a perzsa tahdighoz (perzsa ropogós rizsétel). Ideális alapanyag piláfokhoz (pulao), bármilyen curryhez köretként, akármelyik változatában: citromos, római köményes, joghurtos, kókuszos stb.

Ha fokozni szeretnénk a rizs természetes aromáját, a főzővizébe bedobhatunk különböző fűszereket, mint pl. egész zöld kardamom, fahéjdarabok, római kömény stb.

Általánosságban bármilyen olyan étel körete lehet, amelynél fontos, hogy a tápláló rizsköretünk könnyű legyen, és a szemek ne tapadjanak össze: kitűnő párolt vagy sült húsok, zöldséges ételek, halak és tenger gyümölcsei mellé, salátához.

 

Előkészítés és főzés

Főzés előtt a rizst szűrőbe helyezve, hideg, folyó vízben mossuk meg, amíg az átfolyó víz tiszta nem lesz. Ha a főzés előtt a rizst hideg vízben áztatjuk legalább 30 percig, a főzési ideje lecsökken, és egyenletesen fő meg.

1 csésze nyers barna basmatiból kb. 3 csésze főtt rizs lesz.

Az előáztatott rizst adjuk forrásban levő vízhez (bő víz, mint a tésztánál), kavarjuk meg, és forraljuk fel újra, fedő nélkül. Főzzük tovább közepes hőfokon 14 - 20 percig. Öntsük le a vizet, fedjük le, hagyjuk állni 3 - 5 percet, és villával lazítsuk fel a végén.

Egy másik elkészítési mód: 1 csésze előkészített rizshez adjunk hozzá 2 csésze vizet, sózzuk, majd forraljuk fel. Fedjük le és alacsony hőfokon főzzük tovább 14 - 20 percig (ha áztattuk) vagy 30 - 35 percig (ha nem áztattuk), vagy amíg a víz teljesen elpárolog. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni 10 percig, majd lazítsuk fel villával.

Minden esetben vegyük figyelembe, hogy az áztatás és áztatási idő befolyásolja a rizs főzési idejét, ezért kísérletezni kell egy kicsit ezek függvényében.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

barna basmati rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1508 kJ/ 355 kcal
Zsír: 3,1 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,6 g
Szénhidrát: 78 g
- amelyből cukrok: 0,8 g
Rost: 3,3 g
Fehérje: 8,9 g
Só: <0,1 g

 

Származási hely: Punjab, Pakisztán

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!