Idli rövidszemű rizs -heera

Idli rice -heera

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 2000 g
Bruttó egységár: 1 675 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Rövid-, kerekszemű rizsfajta, fehéres folttal a szemek közepén. Leginkább Dél-Indiában termesztik, és használják. Megfőzve puha, érezhetően nagyobb nedvességtartalommal, mint a hosszúszemű rizsek.

Előgőzölt: először áztatják és gőzölik, majd a kiszárított szemeket hántolják. Egy speciális feldolgozásan megy keresztül, ez teszi ideálissá a jól ismert indiai idli elkészítéséhez, amelyről a nevét kapta.
Az előgőzölési eljárás több tekintetben pozitívan változtatja a rizs minőségét: ízvilága teltebb, természetes vitamin és ásványi anyag tartalmának nagyrészét megőrzi, beltartalmi értékei inkább a barnarizséhez hasonlíthatók. Gazdagabb rostban, kalciumban, káliumban és B6 vitaminban, mint a fehér rizsek. Komplex szénhidrát forrás, gazdag aminosavakban, mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza, minimális a zsírtartalma; nátriumot csak nyomokban tartalmaz.

Alapvetően a rizseknél az amilóz és amilopektin keményítők aránya határozza meg, hogy egy adott rizs pergős vagy ragacsosabb lesz főzés után. A magas amilopektin és alacsony amilóz tartalmú rövidszemű rizsek, mint pl. az idli rizs összetapadnak, ragacsosak lesznek főzés során.

Az amilózt lassabban emésztjük, tehát kisebb a glikémiás indexe; az amilopektin emésztése könnyebb és gyorsabb, így magasabb a glikémiás indexe. Mivel az idli rizsben több amilopektin van, ezért magasnak számító glikémiás indexszel rendelkezik.

 

Felhasználás

Indiában leginkább idlit (fermentált lencse- és rizslisztből készült, dél-indiai gőzölt kenyérféle) és dosat (ropogós, sós palacsinta rizsből és lencséből) készítenek belőle, de használják puttuhoz (rizslisztből és kókuszból készült gőzölt dél-indiai kenyérféle) és appamhoz (rizspalacsinta) is.

Használható bármilyen olyan rizsköret elkészítéséhez, amelyhez illik a ragacsosabb rizsfajta, vagy pedig olyan desszerthez, amely ragacsosabb, krémesebb rizst kér. Bár nem lesz azonos, de helyettesítheti az Arborio rizst is, amelyet rizottókhoz használnak.

 

Előkészítés és főzés

Főzés előtt a rizst szűrőbe helyezve, hideg, folyóvízben mossuk meg, amíg az átfolyó víz tiszta nem lesz, így eltávolítjuk a rizs felületén levő keményítőt. Lehet áztatni is, 20 - 30 percig hideg vízben, ebben az esetben lecsökken a szükséges főzési idő, és a rizs ízesebb marad.

1 csésze 2 adagnak felel meg.

Edényben való főzés

Egy csésze rizshez hozzáadunk 2 csésze hideg vizet, egy kis sót, és feltesszük főni, fedő nélkül. Nagy lángon, magas hőmérsékleten felforraljuk, egyszer megkavarjuk, majd lassú tűzön, lefödve, 10 - 15 percig tovább főzzük. Ha marad víz az alján vagy a rizs még nem puha, lefedve, tovább kell főzni, még kb. 5 - 7 percig.

Ha pergősebb rizst szeretnénk, akkor a vízzel való felöntés előtt pirítsuk meg olajon vagy vajon, amíg a szemek enyhén áttetszővé válnak, utána öntsük fel forró vízzel. A felöntés után óvatosan keverjük át a rizst, hogy ne törjön össze, különben keményítő szabadul fel a szemekből, és a rizs ragacsos lesz. A főzés további részét folytassuk a fent leírtak szerint.

Ha rizottó állagú, krémes rizs a cél, akkor a rizst 1 - 2 percig vajon vagy olajon melegítsük, majd a forró folyadékot (1 rész rizshez 3 rész folyadék) adagoljuk hozzá apránként, egy-egy merőkanállal; kevergessük folyamatosan, és amikor beszívta a folyadékot, adjunk hozzá ismét egy merőkanállal, addig ismételve azt, amíg a rizs megpuhul, és állaga krémes lesz. 

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

idli rövidszemű rizs

 

Allergének

Földimogyorót, dióféléket, szezámot, szóját, glutént, laktózt és mustárt is csomagoló üzemben készült.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1423 kJ/ 340 kcal
Zsír: 0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 79 g
- amelyből cukrok: 0 g
Rost: 4 g
Fehérje: 6 g
Só: 0,01

 

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó.

Származási ország: India

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!