Kerekszemű rizs -scotti

Round grain rice -scotti

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 1000 g
Bruttó egységár: 665 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Rövidszemű, ovális, majdnem kerek Japonica rizsfajta Olaszországból. A szemek hosszúsága max. 5 mm.

Keményítőtartalma magas; bár tartalmaz amilózt is kis mennyiségben, mégis az amilopektin tartalma a kiemelkedő, emiatt a rizs főzéskor összetapadó, ragacsos, nedves és puha, és mégis ruganyos.

Glikémiás indexe magas (72 körül).

 

Felhasználás

Tökéletes desszertek, pudingok, rizskása készítéséhez, de használhatjuk sushihoz is, bár ehhez érdemes lehetőség szerint inkább specifikusabb sushi rizst használni. Ugyanígy használható paellához és rizottóhoz is, de rizottóhoz célszerűbb Carnaroli vagy Arborio rizst használni.

Amennyiben édes kókuszos ragacsos rizst készítenénk mangóval (Kha Niao Man), használhatunk kerekszemű rizst is, bár ez esetben legjobb a ragacsos rizshez nyúlni.

rizses töltelékekbe, krokettekhez, ill. olyan rizssalátához, amelyet valamilyen formába „öntenek” tálalás előtt.

 

Előkészítés és főzés

Fontos, hogy a rizst addig kell mosni (lehetőleg edényben, és nem folyóvízben), amíg a víz teljesen tiszta lesz, így eltávolítjuk a szemek felületén levő keményítőt, amitől a kész rizs vizenyős lenne.

Ha főzés előtt a rizst legalább 30 percig áztatjuk hideg vízben, a főzési ideje lecsökken kb. 20%-kal, a rizs egyenletesebben fő meg, és az állaga jobb lesz.

Főzés közben keményítő szivárog ki a szemekből, ezért valamivel több vizet szív magába, mint a többi rizsfajta.

Amennyiben paellához, rizottóhoz vagy rizspudinghoz használjuk, nem szükséges mosni.

A rizs - víz arány 1:2.

Öntsük az előkészített rizst és a hideg vizet egy edénybe, forraljuk fel, majd alacsony hőfokon főzzük lefedve további 15 percig, vagy amíg magába szívja a főzővizet. Hagyjuk fedő alatt pihenni még 10 percet, majd óvatosan lazítsuk fel villával.

A „piláf” módszer szerint az előkészített rizst először 1-2 percig olajon/vajon pirítjuk, majd felöntjük forró vízzel, és egyszer megkavarjuk. Forraljuk fel, utána lefedve alacsony hőfokon főzzük tovább kb. 15 percig. Hagyjuk lefedve pihenni 5 percig, a végén lazítsuk fel óvatosan villával. A végeredmény egy valamelyest kevésbé összetapadó rizs lesz.

 

Az összetevőkről

kerekszemű rizs

TÁPANYAG-ÖSSZETÉTEL 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1462 kJ/345 kcal
Zsír: 1,1 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,4 g
Szénhidrát: 76,1 g
- amelyből cukrok: 0,3 g
Rost: 0,9 g
Fehérje: 7,1 g
Só: 0,01 g

 

Származási ország: Olaszország

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!