Közephosszú-szemű rizs "a" -sos

Medium grain rice „a” -sos

Ár:
1.750 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 1000 g
Bruttó egységár: 1 750 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

„A” minőségű, középhosszú-szemű Japonica rizsfajta. A szemek hossza kb. kétszer nagyobb, mint a szélessége.

Bár az össz-keményítőtartalma magasabb, mint egy hosszúszeműé, nem annyira keményítős, mint egy rövidszemű.

Minden rizsfajta két típusú keményítőt tartalmaz: amilózt és amilopektint. Az amilóz egy hosszú, egyenes keményítő molekula, amely nem zselésedik főzés közben, így a magas amilóz tartalmú rizsek főzés után keményebbek és viszonylag szárazak lesznek, a szemek nem tapadnak össze. Az amilopektin egy magas elágazási számmal rendelkező keményítő molekula, amely a főzés során zselésedik, így a magas amilopektin tartalmú rizs ragacsos lesz.

A középhosszú-szemű rizsekre relatív magas amilopektin keményítő tartalom jellemző, emiatt főzéskor egy ragacsosabb rizst kapunk.

Állagra puha, ruganyos, kicsit gumis, és nedvesebb, mint egy hosszúszemű. Közvetlenül főzés után könnyű, laza, de amikor elkezd kihűlni, összetapad.

Glikémiás indexe magas.

 

Felhasználás

Talán a legáltalánosabban, leggyakrabban használt rizsfajta Kínában, Koreában és Japánban, amely minden étkezésnél asztalra kerül.

Olyan ételekhez ideális választás, amelyeknél fontos, hogy az elkészült étel állaga krémes vagy ragacsos legyen.

Tökéletes desszertek, pudingok, rizskása, rizsnyákleves készítéséhez; nagyon jó rizses töltelékekbe, krokettekhez, sütőben sütött rizses rakott ételekhez, ill. olyan rizssalátához, amelyet valamilyen formába „öntenek” tálalás előtt.

Használhatjuk sushihoz is, bár ehhez érdemes lehetőség szerint inkább specifikusabb sushi rizst beszerezni. Ugyanígy használható rizottóhoz és paellához is, de a tökéletes rizottóhoz célszerűbb Carnaroli, Vialone Nano vagy Arborio rizst választani, míg a legjobb paellához inkább Bomba rizst.

Amennyiben édes kókuszos ragacsos rizst készítenénk mangóval (kha niao man), a középhosszú-szemű rizs is megteszi, mint alapanyag, bár ez esetben jobb inkább a ragacsos rizs.

 

Előkészítés és főzés

Fontos, hogy a rizst addig kell mosni (lehetőleg edényben, és nem folyóvízben), amíg a víz teljesen tiszta lesz, így eltávolítjuk a szemek felületén levő keményítőt, amitől a kész rizs vizenyős lenne.

Ha főzés előtt a rizst legalább 30 percig áztatjuk hideg vízben, a főzési ideje lecsökken kb. 20%-kal, a rizs egyenletesebben fő meg, és jobb lesz az állaga.

Főzés közben keményítő szivárog ki a szemekből, ezért valamivel több vizet szív magába, mint a többi rizsfajta.

Amennyiben paellához, rizottóhoz vagy rizspudinghoz használjuk, nem szükséges megmosni előtte.

A legegyszerűbb módszer: öntsük az előkészített rizst és a hideg vizet egy edénybe (1 rész rizs – 2 rész víz), forraljuk fel, majd alacsony hőfokon főzzük lefedve további 18 - 20 percig, vagy amíg magába szívja a főzővizet. Hagyjuk fedő alatt pihenni még 10 percet, majd óvatosan lazítsuk fel villával.

A „piláf” módszer szerint a rizst (mosás és előáztatás nélkül!) először 1 - 2 percig olajon/vajon pirítjuk, majd felöntjük forró vízzel, és egyszer megkavarjuk. Forraljuk fel, utána lefedve alacsony hőfokon főzzük tovább kb. 18 - 20 percig. Hagyjuk lefedve pihenni 5 percig, a végén lazítsuk fel óvatosan villával. A végeredmény egy valamelyest kevésbé összetapadó rizs lesz.

A rizottó módszer esetében a rizst sem mosni, sem áztatni nem szabad, mert ezzel eltávolítanánk a rizs felületén levő keményítőt, amely rész-szerepet játszik, hogy az ételünk krémes állagú legyen.

A rizs – víz arány 1:3 vagy 1:4. A rizst egy kis olajon/vajon lassú/közepes tűzön pirítjuk 2 - 3 percig, amíg az olaj bevonja a szemeket. Továbbá is lassú tűzön, kezdjük el a rizshez adagolni a forró folyadékot, merőkanalanként, miközben folyamatosan kavargatjuk. Amint a folyadékot magába szívta, újabb merőkanálnyi folyadékot adjunk hozzá, folyamatosan kavarva. Ismételjük ezt kb. 18 - 20 percig.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

középhosszú-szemű rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1456 kJ/343 kcal
Zsír: 0,9 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,2 g
Szénhidrát: 76,6 g
- amelyből cukrok: 0,33 g
Rost: 1,3 g
Fehérje: 6,5 g
Só: <0,001 g

 

Tárolás: Szellős, hűvös helyen tartandó.

Származási hely: Spanyolország/Görögország/Olaszország/Thaiföld/Vietnám/Románia

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!