Fehér ragacsos rizs -qrice

White glutinous rice -qrice

Ár:
2.390 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 1000 g
Bruttó egységár: 2 390 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

GMO mentes, hosszúszemű fehér ragacsos rizs, másképpen édes rizs (Oryza sativa var. glutinosa) Thaiföldről. Színe mattfehér, látványosan eltérő a többi fehér rizsfajta színétől. Megfőzve enyhén édeskés, állaga tömör, puha, rugalmas, gumis, színe opálos-áttetsző.

A ragacsos rizs keményítőtartalma teljesen eltérő a többi rizshez képest. Míg minden rizsfajta amilóz (hosszú, egyenes keményítő molekula, amely nem zselésedik főzés közben) és amilopektin (magas elágazási számmal rendelkező keményítő molekula, amely a főzés során zselésedik) keményítőt, a ragacsos rizs csak, vagy szinte csak amilopektint tartalmaz, ez az oka, hogy megfőzve nagyon összetapadóvá, ragacsossá válik.

Mivel hántolt, legnagyobb részben csak szénhidrátot – keményítőt - tartalmaz (nagyon kevés fehérjét, zsírt, vitamint és ásványi anyagot), viszont élvezeti értéke magas.

Glikémiás indexe magas, 86 körüli.

 

Felhasználás

A hosszúszemű ragacsos rizs valamivel keményebb és kevésbé ragacsos, mint a rövidszemű változata, emiatt pl. Kínában inkább sós ételekhez használják, és a rövidszemű ragacsost pedig megtartják desszertekhez. Ezzel együtt mi nyugodtan használjuk csereszabatosan, alig lesz érezhető a különbség.

Főként Délkelet- és Kelet-Ázsiában népszerű.

Thaiföldön inkább csak az északi és északkeleti részeken fogyasztják, ebből készül a közismert édes kókuszos ragacsos rizs mangóval (Kha Niao Man) és számos más desszertféle. Különböző grillezett húsokkal is társítják.

Vietnámban a ragacsos rizst köretként vagy desszertként fogyasztják, olykor főételként, bármilyen napszakban, még reggelire is.

A legegyszerűbb elkészítési formája a párolt ragacsos rizs, amit különféleképpen ízesítenek, pl. szezámmagos sóval, földimogyorós sóval, vagy változó feltétekkel kínálnak, ami lehet pástétom, tojás, kolbász, húsok (com ga – csirkés ragacsos rizs), hal, zöldségek stb., vagy különféle más alapanyagokkal összefőznek, pl. természetes színezőanyagként működő növényekkel, hüvelyesekkel stb.

Három nagyobb ételcsoport bizonyos ételeinek készítéséhez vagy azok részeként használják: egyes banh-okhoz (édes/sós sütemények/zsemlék/péksütemények/szendvicsek), mint pl. banh chung (négyzet alakú, mungóbabpasztával és sertéshússal töltött, főtt ragacsos rizsgombóc), banh ran (bő olajban sült, szezámmagos ragacsos rizsgolyók édes mungóbabpasztával vagy hússal-gombával töltve), banh tet (tubusszerűen banánlevélbe csavart, mungóbabbal vagy sertéshússal töltött ragacsos rizs) stb.; egyes xoi ételekhez (édes/sós ételek gőzölt ragacsos rizsből és más összetevőkből), mint pl. a reggeliként fogyasztott xoi xeo (kurkumás ragacsos rizs ), xoi la cam (lilásra színeztt, tejes-kókusztejes édes ragacsos rizs), xoi man (sós ragacsos rizs), xoi va (mungóbabos ragacsos rizs), xoi suon cay (ragacsos rizs csípős sertésbordával, paprikával és pirított hagymával), xoi dau (valamilyen hüvelyessel/földimogyoróval vagy húsfélével összefőzött ragacsos rizs); egyes che ételekhez (hagyományos édesített leves vagy kása), mint pl. che dau trang (ragacsos rizs feketeszemű babbal), che con ong (ragacsos rizs, gyömbér, méz és melasz), che khoai mon (ragacsos rizses taro puding).

Láoszban alapélelmiszer, ahol első helyezett a rizsek között; köretként, salátákban és desszertként is fogyasztják. Kambodzsában kizárólag desszertekhez használják. Burmában bambusz csövecskékben vagy banánlevélben gőzölik, és köretként kínálják.

Az indiai Assam régióban sokféle desszert készül ragacsos rizsből, mint pl. a PithaBangladesben a gőzölt/főtt ragacsos rizs hal- és hús curry-k körete.

Kínában leginkább sós ételekhez használják a hosszúszemű változatát, pl. bizonyos dim sumokhoz (zongzi, lo ma gai, shumai), kacsatöltelékhez. Ragacsos rizs az alapja a fülöp-szigeteki biko nevű sütinek, ami mindössze ragacsos rizs, kókusztej és sötét nádcukor egyvelege.

Indonéziában nem egy alapétel, leginkább édes- (pl. lupis banánlevélbe csomagolt, főtt ragacsos rizs, kókuszreszelékbe forgatva, pálmacukorsziruppal leöntve) vagy sós snackekhez (pl. ketan – párolt ragacsos rizs golyóvá formálva, kókuszreszelékbe hempergetve; lemper – banánlevélbe csomagolt főtt ragacsos rizs, darált hússal a közepén) használják.

Általánosságban ez a rizsfajta kitűnő desszertek, rizsalapú sütemények készítéséhez, bár ezekhez a rövidszemű ragacsos rizs még jobb. Jó köretnek is, grillezett ételek mellé, sőt stir fry-okhoz és rizottóhoz sem rossz.

 

Előkészítés és főzés

Mossuk meg hideg folyó vízben, majd lehetőség szerint áztassuk legalább 4-5 órát, de legcélszerűbb egy éjszakán át.

Edényben való főzés

Rizs – víz aránya 1:1,5. Az előkészített rizst a hideg vízzel és egy kis sóval forraljuk fel. Közepes/alacsony hőfokon főzzük tovább 10-15 percig lefedve. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni kb. 15-20 percig, majd lazítsuk fel villával.

Rizsfőzőben való főzés

Rizs – víz aránya 1:1. Az előkészített rizst és a vizet öntsük a rizsfőzőbe, és kb. 30 múlva (vagy amikor automatikusan kikapcsol), amint a rizs elkészült, és a rizsfőző melegen tartó funkciója kezd működni, hagyjuk állni 10-15 percig, majd lazítsuk fel villával.

Gőzölés

Tradicionálisan a ragacsos rizst bambuszgőzölőben készítik, de lehet elektromos- vagy fémgőzölőben is.

Forraljunk fel vizet wokban vagy egy edényben, amely elég nagy ahhoz, hogy a gőzölőbetét és a fedő elférjen benne. Csak annyi vizet töltsünk az edény aljába, amelybe a gőzölő betétet berakjuk, hogy ne érje víz a betétben található rizst. Helyezzük a gőzölőbetétet az edénybe, oszlassuk el benne egyenletesen az előkészített rizst, fedjük le, és gőzöljük kb. 40 percig vagy ameddig elkészül.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

fehér ragacsos rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1477 kJ/348 kcal
Zsír: <0,5 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,1 g
Szénhidrát: 80 g
- amelyből cukrok: <0,5 g
Fehérje: 6,6 g
Só: <0,01 g

 

Származási ország: Thaiföld

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!