Riceberry thai hosszúszemű rizs -royal tiger

Riceberry rice – royal tiger

Ár:
3.890 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 1000 g
Bruttó egységár: 3 890 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Szuperélelmiszerként emlegetett, viszonylag új, thai hosszúszemű rizsfajta: a Thai Hom Mali vagy Khao Dawk Mali 105 (illatos jázmin rizs) és a Jao Hom Nin (thai fekete hosszúszemű rizs) hibridje. Ezek tulajdonságait ötvözi: az illatos jázmin rizs légies, de karakteres állagát, szívósságát és magas hozamát; a Hom Nin rizs magas ásványi anyag- és antioxidáns tartalmát, ezt örökítették át a Riceberry fajtára.

Sötétlila-feketés színű, hántolatlan rizs, amelyet főleg Thaiföld északi és északkeleti részén termesztenek. Színét a vízoldékony antocián pigment adja. Íze leginkább lencsére emlékeztet.

Gazdag vízben oldódó antioxidánsban (antocián, tannin), ill. zsírban oldódó antioxidánsokban is, mint a karotinoidok, gamma oryzanol és E vitamin. Rendkívül gazdag vitaminokban (pl. folsav) és ásványi anyagokban (pl. cink). Magas a rosttartalma, rizsolajtartalma.

Glikémiás indexe alacsony-közepes.

 

Felhasználás

Bármilyen olyan ételhez használható, általánosságban, amelyet barna rizzsel, jázmin rizzsel vagy más hosszúszemű fehér rizzsel készítenénk: használjuk stir-fry-hoz, sült rizshez, thai stílusú curry mellé köretként, rizssalátákhoz. Jó köret grillezett, sült és párolt húsokhoz/zöldségekhez. Különösen jól kiegészíti a szaftos ételeket.

Össze lehet keverni más rizsfajtákkal, egzotikus színvilága miatt különlegessé teszi az ételek látványát. Ez esetben külön főzzük meg a különböző fajta rizseket, mert a főzési idő és a rizs-víz arány eltérő lehet.

 

Áztatás és főzés

Mossuk meg hideg folyó vízben. Opcionálisan lehet áztatni is, legalább 30 percig/egy óráig; az áztatás lecsökkenti a főzési időt, ill. egyenletesebben fő a rizs, és puhább lesz.

1 rész rizshez 1,5 - 2 rész víz szükséges.

Az előkészített rizst öntsük fel hideg vízzel. Forraljuk fel, kavarjuk meg egyszer, majd alacsony hőfokon/lángon főzzük lefedve kb. 20-25 percig. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni 10 percig lefedve.

Főzhetjük bő vízben is, mint az indián rizst (rizs - víz arány 1:3-4). Kb. 20 percig kell főzni, vagy ameddig teljesen megpuhul. A végén szűrjük le.

Rizsfőzőben való főzéshez 1 rész rizshez 1.5 - 2 rész víz szükséges. Miután a rizs elkészült, hagyjuk állni a rizst 15-20 percig, anélkül, hogy a rizsfőző tetejét felnyitnánk.

!!!A riceberry rizs főzési ideje hosszabb, mint a fehér rizsé, de rövidebb, mint a barnáé. Az áztatás ez esetben is csökkenti valamelyest a főzési időt.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

riceberry rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1556 kJ/367 kcal
Zsír: 3,8 g
- amelyből telített zsírsavak: 1 g
Szénhidrát: 74 g
- amelyből cukrok: 2,7 g
Rost: 1,6 g
Fehérje: 8,1 g
Só: 0 g

 

Származási ország: Thaiföld

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!