Rizottó rizs "a" -riceland

Ár:
1.080 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 500 g
Bruttó egységár: 2 160 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

„A” minőségű, rövid-, kerekszemű olasz rizs. Az „A” minőségű rizs egy magasabb minőséget képvisel, abban különbözik a „B”-től, hogy kevesebb darabos és apró törmeléket tartalmaz.

Megfőzve a szemek belül kemények, ruganyosak, kívül krémesek. Ez részben a főzés közben jól kioldódó magas amilopektin keményítő tartalmának, részben pedig a speciális főzési technikának köszönhető: lassú tűzőn, folyamatosan kavargatva készítik, a forró vizet/folyadékot apránként adagolják hozzá, így a rizsben található keményítő magába tudja szívni a főző folyadékot és az ízeket, és egy krémes ételt kapunk.

Glikémiás indexe magas.

 

Felhasználás

Elsősorban rizottóhoz ajánlott, de paella is készíthető vele, ha éppen nincs Bomba/Valencia rizsünk (rizs - víz arány 1:2). A félig kihűlt rizottóból arancini (olasz panírozott, töltött, bő olajban kisütött rizsgolyók) készíthető.

Kitűnő a risi e bisi-hez (olasz rizses-zöldborsós étel), a Vialone Nano rizs helyettesítésére, a Minestrone levesbe, rizses töltelékekhez, rakott ételekbe.

Készítsünk krémes rizspudingot, rizskását és egyéb krémes, keményítős desszerteket.

Amennyiben nem a rizottó módszerrel főzzük, mossuk meg, és áztassuk a rizst, majd használjuk hasonlóan, mint egy bármilyen más általános rövidszemű rizst.

 

Előkészítés és főzés

A rizottó módszer esetében a rizst sem mosni, sem áztatni nem szabad, mert ezzel eltávolítanánk a rizs felületén levő keményítőt, amely rész-szerepet játszik, hogy az ételünk krémes állagú legyen.

A rizs – víz arány 1:2-3. A rizst egy kis olajon/vajon lassú/közepes tűzön pirítjuk 2-3 percig, amíg az olaj bevonja a szemeket. Továbbá is lassú tűzön, kezdjük el a rizshez adagolni a forró folyadékot, merőkanalanként, miközben folyamatosan kavargatjuk. Amint a folyadékot magába szívta, újabb merőkanálnyi folyadékot adjunk hozzá, folyamatosan kavarva. Ismételjük ezt kb. 18-22 percig.

Megfőzhetjük úgy is, mint egy bármilyen rövidszemű rizst. Ez esetben meg kell mosni és érdemes áztatni. A rizs – víz arány 1 : 1,2. Öntsük a rizst és a hideg vizet egy edénybe, forraljuk fel, majd alacsony hőfokon lefedve főzzük további kb. 15-20 percig. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni 10 percig lefedve, majd óvatosan lazítsuk fel villával.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

rövidszemű „A” minőségű rizottó rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1460 kJ/344 kcal
Zsír: 1,2 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,2 g
Szénhidrát: 75,5 g
- amelyből cukrok: 0,5 g
Rost: 1,4 g
Fehérje: 7,1 g
Só: <0,01 g

 

Származási ország: Olaszország

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!