Algarve-i sóvirág

Flor de sal algarve

Ár:
650 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 32 g
Bruttó egységár: 20 313 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Igazi tengeri sóritkaság Portugália legdélibb csücskéből, Algarve vidékéről. A sóvirág, vagy más néven Fleur de Sel vagy Flor de Sal, egyik legkedveltebb ínyenc sófajta, intenzív íze és egyedi állaga miatt.

Előállítása erősen időjárásfüggő, és nagyon idő- és munkaigényes. Csak május/június és szeptember között van „idénye”, és akkor is csak nagyon sajátos időjárási körülmények között formálódik ki: ha az idő nem túl szeles, de van egy lassú, állandó szélfúvás, ha nincsenek heves esőzések, ha nem túl párás a levegő, ideális a késő délután, amikor már elég meleg van, és a sólepárlók vize is elég meleg. A sólepárló medencék vízfelületén alakul ki kb. 1 cm-es vékony rétegben, ahogy a víz fokozatosan párolog. Alakja virághoz hasonlít, innen is kapta a nevét. Begyűjtése kézzel történik.

Az algarve-i sóvirág hófehér és robusztusabb ízű, mint a szürkésfehér guérande-i. Nagyon sajátos só, sóssága, bár erőteljes, mégsem tolakodó, és nincs benne semmi kesernyésség. Nem egy durvasó a hagyományos tengeri sókhoz képest, nagyon finom sókristályokból áll össze, amelyek ropogósak és kicsik. Lassabban olvad a szájban, épp ezért íze hosszan kitart. Könnyen összemorzsolható. Nagyobb a nedvességtartalma (akár 10% is), így küllemre kicsit a kásás hóra emlékeztet. Az összetétele is egészen különleges: 94-97% NaCl alkotja, a többi mind ásványi anyag (kb. 80 féle ásványi anyagot tartalmaz, többek között kalciumot, magnéziumot, jódot, stb.).

És a legfontosabb, amitől nemcsak egy ínyenc sókülönlegesség, de bármelyik só egyedi és páratlan ízesítő: elnyomja a keserű ízt, ízfokozóként működik, felerősíti, és elmélyíti a többi ízt, pl. az édeset vagy pikánst (kiemeli a zöldségek ízét, ízt ad az egysíkú keményítős ételeknek, elmélyíti a desszertek ízét, ízesebbé teszi a gyümölcsöket, húsokat).

 

Felhasználás

Mivel ennek a ritka és ínyenc sónak magas a nedvességtartalma, és ezért lassabban olvad, ideális só utóízesítésre vagy dekorsónak, főzéshez használni vétek lenne.

Utóízesítőként szórjuk salátára, carpaccio-ra, nyers ételekre, tojásra, tojásos ételekre, halra, tenger gyümölcseire, húsokra, zöldségekre, sós lassi-ra, friss gyümölcsre, gyümölcssalátákra. Használjuk csokoládés- és karamelles desszertekhez, creme brulée-hez.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

tengeri só

 

Allergének

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Óvjuk a nedvességtől, közvetlen napfénytől és melegtől!

Származási ország: Portugália

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!