*koreai juk-yom bambusz só

Korean juk-yom bamboo salt

Ár:
751 Ft
db
Átmeneti készlethiány!

A termék adatai

Kiszerelés: 36 g
Bruttó egységár: 20 861 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

A koreai bambusz só, más néven jukyeom vagy juk-yom, egy rendkívül különleges eljárással készült tengeri só, amely buddhista szerzeteseknek tulajdonított, nagyon régi sókészítési hagyományt elevenít fel. Az eljárást az idők során továbbfejlesztették, de lényegét megőrizte, és még mindig kis mennyiségben állítják elő, nem tértek át tömegtermelésre.

A bambusz só előállításhoz tengeri sót, bambuszcsöveket, ásványi anyagokban gazdag agyagot és fenyőfát használnak: a Dél-Korea nyugati partvidékéről származó tengeri sót bambuszcsövekbe tömködik, a csövek végét agyaggal zárják le, és vas égetőkemencékben fenyőfa tűzön sütik, magas hőmérsékleten (1000-1500 °C-on), 8-15 órán át, amíg csak a megkeményedett sótömbök maradnak, amelyet megőrölnek.

Ezt az eljárást 1-szer, 3-szor, 6-szor vagy 9-szer ismétlik meg; minél nagyobb az ismétlésszám, annál értékesebb a só, nemcsak tisztább, erőteljesebb ízű és bázikusabb, hanem ásványi anyagban is gazdagabb (magnézium, cink, vas, kálium, stb.), hiszen a magas hőmérsékleten a fenyőből, agyagból és az elégett bambuszcsőből származó ásványi anyagok a megolvadt sóba diffundálódnak. Az egyik legtisztább fajta tengeri só, a magas hőmérsékleten való kezeléskor minden szennyeződést eltávolítanak, amely a tengeri sókban esetlegesen előfordulhat.

A 9-szer sütött bambusz só lilás színű, míg a 3-szor és 6-szor sütöttnek fehéres szürke az árnyalata.

Ez a bambusz só szürkés árnyalatú fehér, finomszemcsés (0 – 0,1 mm), egyszer sütött változat. Íze enyhén kénes, erőteljesen sós, de lágy is egyszerre, mivel az ásványi anyagok lágyítják a sósságot. Koreában gyógyászati célokra is használják ezt a sókülönlegességet.

 

Felhasználás

Markánsan sós, ezért inkább főzősóként érdemes használni. Hideg ételeket is utóízesíthetünk vele, mert valóban komplex ízárnyalatai gazdagítják az ételek aromáját, de óvatosan kell használni, mert nagyon tömény.

Kénes ízvilága különösen illik a kimchi-jjigae-hez (pörköltszerű koreai étel), illetve tojásos ételekhez. Használható vegán ételeknél, tojásos íz kiváltására.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

tengeri só

 

Allergének

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Óvjuk a nedvességtől, közvetlen napfénytől és melegtől!

Származási ország: Dél-Korea

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!