*tamarind paszta -thai pride

Tamarind paste -thai pride

Ár:
1.789 Ft
db
Átmeneti készlethiány!

A termék adatai

Kiszerelés: 195 g
Bruttó egységár: 9 174 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Konyhakész”, magnélküli tamarind paszta. A préselt tamarind pasztához képest nagyon egyszerű a használata, semmilyen feldolgozást, előkészítést nem igényel, cserébe viszont kevésbé intenzív az íze, hiszen hígítva van (tamarind tartalom 70%). Mesterséges színezőanyag- és aromamentes.

Jellegzetesen savanyú, de másként, mint a citrom, lime vagy bármelyik citrusféle, és van egy egészen szubtilis édeskés tónusa. Magas a tartársav, fehérje, B vitamin, foszfor, vas és kalcium tartalma.

A pasztát a Tamarindus indica, hüvelyesek rendjébe tartozó örökzöld fa puffadt, szabálytalan hüvely alakú érett termésének húsából nyerik, amit vagy természetes formájában hagyva csupán préselnek, vagy feldolgozzák egy könnyen használható termékké.

A tamarind ellensúlyozza az ételek csípősségét, lágy savanykás tónust ad az édes ételeknek, tökéletes húspuhító. Nagyon sokoldalú, mindenféle étel-italhoz társítják, legyen az lekvár, üdítőital, hús- és halragu, lencseétel, leves, chutney, pickle, szósz, salsa. Ízvilága lehet domináns, vagy szinte megfoghatatlan, lehet úgy is használni, hogy erőteljesen uralja az ételt, de úgy is, hogy éppen csak sejtesse jelenlétét.

 

Felhasználás

A tamarind használata - frissen, egész, szárított hüvely vagy préselt formában - nagyon elterjedt, nemcsak Indiában, Thaiföldön, Srí Lankán, Indonéziában, Fülöp-szigeteken, Közel-Keleten, Afrikában, hanem Dél- és Közép Amerika bizonyos országaiban (Brazília, Mexikó, Karib-térség) is.

A teljesség igénye nélkül, íme néhány példa, ahogy a világ különböző konyhái a tamarindot használják. Megjegyzendő, hogy ez a tamarind paszta nem jó minden, lent felsorolt étel elkészítéséhez, pl. üdítőkhöz, lekvárokhoz, cukorkákhoz.

Indiában alap-ízesítőnek számít a déli államokban, a nyugati és keleti partvidéki területeken. Használják chutney-khoz (pl. imli vagy édes tamarind chutney; gyömbér és tamarind chutney), pickle-hez (pl. keralai inji puli – gyömbér-tamarind pickle), curry-khez (Andhra hal curry, Kerala hal curry, hyderabadi-i baghare baigan – padlizsán curry, dhansak curry – édes-savanyú ízvilágú párszi curry), levesekhez (huli – fűszeres, savanyú lencse-zöldség-tamarind leves; rasam – dél-indiai csípős-fűszeres-édes-savanyú sűrítés nélküli leves; tamarind gojju – tamarindlében főtt zöldségek), különböző zöldséges/lencsés ragukhoz/főzelékszerűségekhez (hyderabadi-i khatti dal – savanyú lencsefőzelék; sambar – dél-indiai savanykás lencse-vegyes zöldség ragu; ulli theeyal – salottahagyma tamarind - kókusz szószban), puliyogare-hez (Karnataka-stílusú tamarindos rizs), halak pácolásához.

Az édes-savanyú-sós ízek kiegyensúlyozottságára építő thai konyha is gyakran nyúl tamarindhoz, kihagyhatatlan összetevője a pad thai-nak, bizonyos thai leveseknek (tom khlong – csípős-savanyú füstölt halleves), stir fry-oknak, curry-knek (pl. kaeng som – halas/garnélás és vegyes zöldséges savanyú curry, kaeng hangle – sertéshús curry, földimogyoróval, chilivel, tamarinddal). Használják salátákhoz (som tam – zöld papaya saláta; yam som-o – pomelo saláta), sült halakhoz (pla rad prik – sült hal tamarind szósszal; pla sam rot – bő olajban sült hal édes-savanyú-csípős tamarind mártással), a híres Kai look-kuey vagy vej-tojás öntetéhez.

Indonéziában tamarinddal ízesítik a sayur asem-et (savanyú zöldségleves), a gulai ikan asam pedas-t (csípős-savanyú hal curry), cuko-t (tamarind szósz), a jamu-t (növényi tonizáló ital, tamarind, kurkuma, kókuszvirág cukor és víz egyvelegéből). Hal savanyításához is használják. Tamarinddal távolítják el a tenger gyümölcseinek esetlegesen erősebb halszagát.

Vietnámban tamarind ízesíti a canh chua ca-t (édes-savanyú halleves), canh chua tom-ot (édes-savanyú garnéla leves), tom rang me-t (tamarindos garnéla), citromnádas-tamarindos csirkét, nuoc da me-t (édes tamarindital). Alapösszetevője a nuoc mam me-nek, a tamarind mártogató szósznak, amit tavaszi tekercs mellé adnak.

A közel-keleti konyhák is bővelkednek tamarindos receptekben: perzsa tamarinddal töltött hal, marha dolma őszibarackkal és tamarinddal, iraki masgouf (tamarinddal és kurkumával pácolt hal), iraki dolma (töltött zöldségek), a shish taouk grillcsirke mellé kínált gránátalmás-tamarindos mártogató, perzsa ghalieh mahi (halragu tamarinddal és zöldfűszerekkel) vagy ghalieh meygoo (garnéla tamarinddal és zöldfűszerekkel), aleppói zsidó tamarindos raguban úszó húsgolyók, szír harak osbao (lencse és tészta, tamarinddal, szumákkal és gránátalmával), tamar hindi (arab tamarind üdítő), török tamarind serbet (tamarindos üdítő).

Mexikóban BBQ húsok fényezéséhez, salsa-k (csirke tamarind salsával), szószok (sertéskaraj tamarind szósszal, garnéla tamarind szószban) ízesítésére használják, italokat készítenek (pl. atola de tamarindo – kukoricalisztes tamarindos ital; agua de tamarindo – tamarind víz).

Jamaikán, Dominikán, Kubában tamarindgolyókat (tamarindpép és cukor), a Bahamákon üdítőt (tamarind ade – tamarind paszta, víz, cukor, szegfűszeg), szintén a Bahamákon, ill. Brazíliában szirupot (tamarind, cukor), Costa Ricán tamarind lekvárt készítenek belőle.

A híres Worcestershire szósz és a HP szósz egyik alkotóeleme.

A világ konyháinak klasszikus receptjein túllépve, próbáljunk kísérletezni vele. Használjuk pl. savanyításhoz a klasszikus alapanyagok helyett, citrom, lime, ecet helyett. Keverjük el BBQ marinádokban (főleg vörös húsokhoz húspuhítóként), reggeli zabkásában vagy rizskásában; locsoljuk párolt zöldségre, stir fry-ra, mielőtt a tűzről levesszük; adjuk salátadresszingekhez, saját készítésű BBQ szószokhoz, sült zöldségek mártogató szószához (pl. keverjünk el néhány csepp tamarindot egy kis joghurtban).

Használjuk citromlé gyümölcsösebb ízvilágú alternatívájaként.

Bizonyos fűszerekkel igencsak jól harmonizál, társítsuk pl. fahéjjal vagy vaníliával, gyömbérrel, fekete borssal stb.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

tamarind 70%, víz, só, cukor, antioxidáns E301

Figyelem: Enyhén hashajtó hatású!

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 425 kJ/100 kcal
Zsír: 0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 23,8 g
- amelyből cukrok: 0,5 g
Fehérje: 1,1 g
Só: 1,6 g

 

Tárolás: Felbontás után hűtőben tartandó.

Származási ország: Thaiföld

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!